Szélsőséges különbségek – Borsod legolcsóbb és legdrágább települései

Megosztás

Továbbra is csökkennek az ingatlanárak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, annak ellenére, hogy az országos átlag stagnálást, enyhe emelkedést mutat. Egyetemistának lenni még mindig Miskolcon éri meg a leginkább, ha az albérletek árát vesszük figyelembe, itt tízszázalékos csökkenés figyelhető meg az átlagárakban a 2023-as júliusi adatokhoz képest.

Ha a teljes megyét nézzük, akkor több százszoros különbséget is észrevehetünk az eladásra kínált ingatlanok között, hiszen amíg Szászfán vagy Bárcsán 30 ezer forintos négyzetméteráron mennek az ingatlanok, addig Bodrogkeresztúron 740 ezer az átlagár négyzetméterenként – olvasható a Magyar Nemzet online felületén. A lap megjegyzi, utóbbinak turisztikai indoka van, hiszen a település mára zarándokhellyé vált a csodarabbinak köszönhetően.

A tavalyihoz képest az átlag négyzetméterár Borsodban 14 ezer forinttal kerül kevesebbe, azaz 316 ezerre csökkent, míg Miskolcon egy enyhe, kétszázalékos emelkedés következett be; jelenleg átlagosan 426 ezer forintért juthatunk egy négyzetméterhez a megyeszékhelyen. A Magyar Nemzet kérésére Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, 20 százalékkal nőtt az eladásra kínált ingatlanok száma, és az 5500 hirdetésből több mint kétezret Miskolcon hirdetnek.

Érezhető különbségek

A lap hozzá is teszi, ez egyszerre jelzi a lehetőségeket és a korlátokat is. És akkor jön Miskolc, ahol átlagosan 23 millióért lakást, 45-ért házat lehet vásárolni, de Tokajban ez a szám már 50, Mályiban pedig 61 millió forint.

Tokajban és Tarcalon is van eladó kastély, 350 és 400 millió forint között, míg Putnokon az ingatlan.com adatbázisa szerint már 280 millióért elérhető ebből a típusból, igaz utóbbi felújítandó állapotú. Ezt egyébként befektetésnek kifejezetten jó áron titulálják a szakértők.

Balogh rámutatott, hogy mivel Miskolcot autópálya köti össze Kassával – legalább a nyár végéig egészen pontosan csak Szikszótól –, a megyeszékhely kormányzati szándéka szerint fejlesztési célpont lehet. Hozzátette, Borsodban kiemelten magas arányban, a települések 94 százalékán elérhető a falusi CSOK, és bár sokan is igénylik, az árak emelkedését ez nem befolyásolta.

Albérletárakban még mindig Miskolc a legkedvezőbb

Az ingatlan.com-ra hivatkozva az economx.hu azt írja, Miskolcon átlagosan 90-100 ezer forintot kell fizetni egy albérletért. Ez a szám a nem is olyan messzi, hiszen Debrecenben több, mint a duplája, de a nyugat-magyarországi nagyvárosok (Győr, Veszprém, Székesfehérvár) sem maradnak el a hajdúsági megyeszékhelytől. Legutóbb tavaly nyáron foglalkoztunk az egyetemistákat is érintő albérletárakról, már akkor is Miskolc volt az egyik legolcsóbb ebben a tekintetben, ráadásul azóta tízszázalékos csökkenés jegyezhető fel.

A miskolci árakhoz képest kicsit sokkolónak hathat, hogy Tiszaújvárosban milyen drága egy bérlemény a maga 135 ezer forintos átlagárával. A városban azonban több fejlesztés is zajlott a közelmúltban. Az is meglepő, hogy a kazincbarcikai albérletárak sem maradnak el sokkal a miskolcitól, 80 ezer forintos átlaggal kell kalkulálnia annak, aki a 24 ezer lelket számláló városban keres kiadó lakást.

A szakértő hozzátette, tekintettel az ingatlanok árfekvésére és a felújítandók arányára, a térségben különösen jól jöhet az otthonfelújítási támogatás. Mint ismert, az olyan járásokban, ahol a jövedelmi átlagok az országos átlag alá esnek, nagyobb a vissza nem térítendő támogatás aránya.

Szerző: Tóth Milán

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek