Interjú Barkai László független polgármester-jelölttel

Barkai László

Megosztás

A Klubrádióban Dési Jánosnak adott telefonos interjút Barkai László, aki a DK, az LMP és a Párbeszéd közös miskolci polgármester-jelöltje. Ennek szerkesztett változatát olvashatják most lapunkban.

Dési János: – Az egyik legnagyobb kérdése ennek az önkormányzati választásnak, hogy az ellenzéknek akkor van esélye, ha egységesen tud föllépni. Ugye itt most valameddig már eljutottak, nem is kevésig: a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP összeállt ön mögött. Lesznek-e még esetleg más pártok is, akik ön mögé beállnak? Vagy azok már, akik nincsenek ebben a szövetségben benne, azok külön indulnak?

Barkai László: – Egységben, összefogásban gondolkodunk. Amikor én személyesen lépéseket tettem ebben, illetve elfogadtam a megkereséseket, akkor civil személyek, civil szervezetek, pártok is megkerestek, és a támogatásukról biztosítottak. Jómagam párton kívüli vagyok, civil személy, semmilyen pártnak nem voltam tagja soha. Nyitottak vagyunk minden demokratikus erő támogatására, legyen az civil vagy pártpolitikai erő. És hisszük azokkal a társakkal együtt, akikkel kapcsolatban vagyok, hogy ez az összefogás javíthat azon a jelenlegi helyzeten, ami most a jelenlegi fragmentált gazdasági és politikai életet jelenti a városban.

Előfordulhat még itt előválasztás? Ha maradnak még nem kormánypárti jelöltek, akkor azok között egy előválasztás dönthet majd, hogy ki induljon a közös polgármesterségért?

– Jelenleg nem tudok ilyenről, erről nincsen információm.

Nem támogatja önt a Jobbik, amelyről el tudom képzelni, hogy erőt képvisel Miskolcon, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt talán kevésbé. Ki van még a nem fideszesek közül, aki külön próbálkozik?

– A Jobbikkal is tárgyaltunk, tárgyalunk, ilyen értelemben nincs lezárt fejezet. Én kezdettől fogva kifejezetten jeleztem, hogy nyitottak vagyunk. Aki demokratikusan dolgozik, és egy demokratikus jellegű összefogást hajlandó támogatni, azokra mi nyitottak vagyunk.

Igen, csak hát szokták a Jobbikra mondani, hogy amennyit hozhat, annyit vihet is abból a közösségből, ami egyébként ön mögött áll.

– Az országos és a helyi politika is bizonyos szövetségeket, ellentéteket, személyi, vagy akár szervezeti ellentéteket jelenthet. Ezek az ellentétek nem korlátozódhatnak ilyen jellegű partikuláris érdekekre, és a Jobbikról is azt gondolom, hogy nem kívánhat mást, csak azt, hogy a városunk fejlődjön és előre lépjen.

Barkai László
Barkai László

Mi az a néhány nagyon fontos lépés, amit meg kell tenni belátható időn belül, ha az ön által képviselt koalíció győz Miskolcon?

– Miskolcon számos feszültség alakult ki az elmúlt években, valamint számos már-már megoldhatatlannak látszó probléma az elmúlt évtizedekben. Miskolc valamikor az ország második legnagyobb városa volt lüktető, dinamikus élettel, nagyiparral; egyfajta vonzó városa volt az országnak. Ide jöttek jogászok, mérnökök, orvosok, kiváló szakmunkások, ez egy valóban vonzó város volt. Sajnos ez megszűnt, vagy legalábbis jelentősen lecsökkent. Ezen szeretnénk változtatni. Miskolc az a város, ami az elmúlt évtizedekben kimaradt azokból a legnagyobb beruházásokból, amelyek jellemezték Debrecent, Szegedet, de most már Pécset vagy Győrt is, meg egyéb városokat. Ez egy nagyon komoly hiányosság most itt, hiszen Miskolc esetében egy nagyon jelentős ipari, történelmi, kulturális és gazdasági háttérrel rendelkező városról és régióközpontról van szó. Miskolc városa – vagy legalábbis azok, akik össze szeretnénk fogni –azt szeretné, hogy Miskolc ne mondjuk Debrecennek az elővárosa legyen. Mi azt szeretnénk, hogy azok a pénzek, azok a források, azok a beruházások, amelyek korábban elhagyták ezt a várost, most idejöjjenek.

Be kell vállalni néhány akkumulátorüzemet? És máris megy oda a tőke.

– Ha ránézünk Magyarország térképére, akkor azt láthatjuk, hogy Észak-Magyarország – központjában Miskolccal – nem kapott meg olyan beruházásokat, mint mondjuk Debrecen, Szeged, Esztergom, Győr, stb. Most az akkumulátorgyárak végtelenül populárisak, és ezek adják a címszalagok információit, de én azt hiszem, hogy ezt az alapproblémát mindenképpen orvosolni kell a jövőben. Egy fehér folt van Észak Magyarországon a nagy beruházásokat illetően.

Ez múlhat el például az akkugyárakkal, erre céloztam. Említette azt is, hogy Miskolcnak jelentős a kulturális szerepe. Ott van például a Miskolci Nemzeti Színház, ami egy elismert, országszerte figyelemmel kísért színház. Most viszont egy új törvényjavaslat szerint a Vidnyánszky-féle Nemzeti Színház döntheti el, mit játsszanak, hányszor játsszanak, ki rendezze kinek a darabját… Mi marad akkor a Miskolci Nemzeti Színházból? Meg tudja a város védeni azt a kulturális értéket, amit ez a színház jelent?

– Mi miskolciak nem helyeseljük azt a tendenciát, hogy a miskolci polgárok, a miskolci lakosok nem diszponálhatnak az iskoláik fölött; nem diszponálhatnak a kórházaik fölött. Ha most a színházról beszélünk, azt minden miskolci tudja, hogy a Miskolci Nemzeti Színház a legrégebbi kőszínház Magyarországon. Miskolc színházának Miskolc lakosságát kell szolgálnia, és azt kell játszania, bemutatnia, amit a miskolciak szeretnének.

Igen, csak az a kérdés, hogyan tudja ezt elérni?

– Tárgyalásokat mindenképpen kell folytatnunk, és pontosan ezért szükséges, hogy minden demokratikus erő támogasson minket, és azt gondolom, abban az esetben, nem történhetnek meg olyan dolgok, amiket az itt élő emberek nem szeretnének.

Dési Jánosnak a Barkai Lászlóval készített interjúja a Klubrádió 2024. április 8-i Esti gyors című műsorában hangzott el.

A fotók forrása: Barkai László Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek