München után szabadon – art deco építészet Mályinkán

Megosztás

Szokatlan látványban részesül, aki Mályinkán autózik keresztül. Az egyik családi ház utcára néző falain kék őzikék, zöld, vörös és kék madarak, virágok, csillagok lejtik táncukat. Nem a karácsonyi dekorációt felejtették kint, hanem egy müncheni Art Deco épület díszeit másolták át. Kinek támadt ilyen ötlete és miért?

Mi a közös a festői Mályinka egy családi házában és a bajor főváros egy ikonikus épületében? A megszólalásig hasonló alakokat felvonultató úgynevezett art deco díszítés, mely csak színeiben különbözik. A Budapest Art Deco Facebook-csoport bejegyzését a 24.hu szúrta ki.

Az art deco művészeti irányzata az 1920-as években alakult ki Franciaországban és indult világhódító útjára. A luxushoz kapcsolható modern stílus virágkora az 1930-as évekre tehető. A hagyományos művészeti ágakon túl megjelent az hétköznapi használati tárgyak, bútorok tervezésében, a filmekben, reklámokban és a korabeli divatban is. Jellemző rá az egyenes, egyszerű vonalvezetés, a tiszta színvilág, a modern anyagok, mint a vasbeton, az acél és a műanyag művészi célú hasznosítása. Hazánkban a két világháború között körülbelül száz art deco épület jött létre, a fele a fővárosban. A megyeszékhelyen ilyen stílusú építmény az Horváth Lajos utcában található Öreg Miskolcz & Étterem.

Visszatérve a mályinkai csodára: a Lillafüredi utcában, a falu Dédestapolcsány felé eső részén található családi ház dekorációjának eredeti, müncheni változata 1930-ban készült el.

A Theodor Mayer tervezte épületben a müncheni bajor Udvari Művészeti Intézet működik. A magyar ház falára a német tulajdonosa saját kezűleg applikálta a mintákat a Google Street View alapján 2011-ben. Az információink szerint Münchenben élő úr szeret vadászni, ami megmagyarázhatja az erdei idillt ábrázoló jelenetet.

Az eredeti kompozíción vörös kontrasztos őzek, madarak, növénymotívumok, csillagok Mályinkán főleg kékben és zöldben pompáznak. A jól felszerelt épületet el szeretné adni tulajdonosa, mindösszesen 340 ezer euróért, azaz 128 millió forintért hirdeti.

Lapunk megkereste a tulajdonost, hogy kiderítsük, mennyi munkaóra van az alkotásban, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Szerző: Sáfránka János

Fotó: Google Street View

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek