A kutyák és a toklász: tünetek, kezelés

Megosztás

Létezik-e olyan növény, aminek a nevét, ha a kutyagazdik csak meghallják, feláll a hátukon a szőr, és a legszívesebben kifutnának a világból? Abszolút, a neve pedig toklász. Ez a gyomnövény sajnos hazánkban is nagyon elterjedt, és igencsak meg tudja keseríteni kutya és gazdi életét egyaránt. De mit is érdemes tudni róla? Olvass tovább!

Amikor egy kellemesnek induló nap rosszul végződik

Ez a reggel is olyan volt, mint az összes többi. Felkeltél, felöltöztél és reggeli előtt elvitted a kutyádat sétálni a háztömb melletti kis parkba. Miután kedvenced kifutkosta magát, hazamentetek és megkapta a jól megérdemelt reggelijét teletöltötted a tálját ízletes N&D eledellel, amit a Petgurutól vásároltál.

Kutyusod az utolsó morzsáig eltüntette az összeset és arra számítottál, hogy szokásához híven most majd szundít egy jó nagyot, ahogy szokott is, amikor tele a pocakja.

Ám ma valami nincs rendben. Az állat nyugtalan, fel-le mászkál, nem találja a helyét, és feltűnően sokat nyalogatja a mancsát. Mi lehet a gond? Megvizsgálod az említett végtagot és észre is veszel az ujjak között egy fényes, kemény dudort. Ójajj! Ez bizony egy toklász! Most mitévő legyél?

Egyáltalán mi az a toklász?

Akinek volt már “szerencséje” ehhez a növényhez, annak nem kell bemutatni, de kevésbé tapasztalt olvasóink kedvéért nézzük meg röviden a legfontosabb tudnivalókat. A toklász a pázsitfűfélék családjába tartozó egérárpa nevű növény kalászának leszakadt darabja, aminek a végén hegyes kis kampók találhatóak.

Mivel nyíl alakú, ezért a csúcsos végével nagyon könnyen befúródik a bőr alá, ám kiszedni sokkal nehezebb, így behatolhat akár mélyen a szövetekbe is. Nem nehéz kitalálni, hogy a beszorult toklász a kutyának fájdalmat okoz, gyulladással jár, és ha sokáig nem kerül eltávolításra, akkor komolyabb szövődményekhez is vezethet.

Honnan veheted észre, ha baj van?

Általában a gazdik hamar észreveszik a problémát, ugyanis a kutya rendkívül nyugtalan lesz, érzi a fájdalmat és próbálja eltávolítani a toklászt, ezért folyamatosan nyalogatja, harapdálja az érintett területet.

Ha a fülébe kerül, akkor féloldalasan tartja és rázza a fejét, gennyes váladékozás is felléphet. Amennyiben az orrába fúródott, folyamatosan prüszköl és dörzsöli a mancsával.

Mivel a fájdalom rendkívüli módon frusztrálja a kutyát, ezért előfordulhat, hogy nem hajlandó enni, még a kedvenc kutyatápja elfogyasztását is megtagadja, teljesen étvágytalanná válik.

Mit tehetsz?

Avagy próbálkozz-e otthon a toklász eltávolításával vagy sem? Ez attól függ, hogy mennyire van mélyen.

Ha szerencséd van, még csupán a szőrébe van beleragadva, ezt könnyen ki tudod szedni. Persze ehhez az kell, hogy séta után átnézd az állat bundáját, mert itt még nincsenek egyéb tünetek.

Ha a hegye már a bőrben van, de a vége még kilátszik, akkor kézzel vagy csipesszel óvatosan húzd ki, a sebet pedig kezeld fertőtlenítővel, és ellenőrizd, hogy nincs-e esetleg máshol is a kutyában toklász.

Ha viszont már teljesen befúródott, azaz a szálkás része is a bőr alatt van, akkor ne próbálkozz semmivel, irány az állatorvos!

Kapcsolódó cikkek