A miskolci városvezetés válasza a DK közleményére

Megosztás

A Magyar Közlöny legfrissebb számából derült ki, hogy a megváltozott a gazdasági és a politikai környezetre hivatkozva véget ért a Modern Városok Program. A hírre tegnap a DK közleményben reagált, amiben elmondták, hogy nem sok jót hozott a miskolciak életébe a program, egyúttal bírálták a jelenlegi városvezetést is. Ma megérkezett a Miskolci Városháza válasza, amit változtatás nélkül közlünk.

“Különleges alkalom az, amikor Kiss János képviselő úr, a helyi FIDESZ és a Demokratikus Koalíció miskolci képviselői ugyanabból a szövegkönyvből játszanak, ugyanabból a szövegkönyvből olvasnak fel – ez történt most a kormány által a háborús helyzetre hivatkozva megszüntetett Modern Városok Program esetében.

De nézzük akkor a valóságot, lássuk akkor a tényeket: a Modern Városok Program (MVP) keretében a miskolci önkormányzat három projekt megvalósítását vállalta 2015-ben. Az Ellipsum élményfürdő megépítését, ami 12,7 milliárd forintból meg is épült, a Diósgyőri Vár komplex fejlesztését, erre körülbelül 15 milliárd forint áll rendelkezése, és ez a fejlesztés jelenleg is „folyamatban” van.

Valamint volt még az Okos Város Okos Miskolc projekt, amelyben 7 milliárd forintot használhatott volna fel az önkormányzat, de tegnapelőtt, a közlönyben megjelent kormányrendelettel ez utóbbi megvalósítását függesztették fel. A kormányrendelet pontosan úgy fogalmaz: a háborús helyzetre tekintettel megszűnnek a Modern Városok Program projektjeinek előkészítésére vagy megvalósítására irányuló hazai forrásból biztosított támogatási jogviszonyok. Azaz, nem elveszik a pénzt, hanem nem adják ide. Ez azért némiképp árnyalja Kiss János azon kijelentését, miszerint a városvezetés négy évet ült a milliárdokon.

De akkor bontsuk ki a részleteket. Az Okos Város Okos Miskolc projekt 2015-ben indult 12 projektelemmel, amelyek között volt az intelligens térfigyelő rendszer kiépítése, ehhez kapcsolódóan az optikai hálózat fejlesztése (ennek kedvezményezettje a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. volt), az e-jegy bevezetése, az intelligens forgalomirányítási rendszer kifejlesztése, valamint a városüzemeltetésben bevezetendő térinformatikai rendszer elindítása is.

A 12 projektelem előkészítésére 7 milliárd forint állt rendelkezésre, de a támogatásból 2,7 milliárdot utaltak csak át az önkormányzatnak 2015-ben. Ebből megtörtént a projektek előkészítése, a programok fejlesztése. A Miniszterelnökség három évvel ezelőtt jelezte az önkormányzat felé, amennyiben a fennmaradó, közel 5 milliárd forint támogatást le kívánja hívni az e-jegy és a több mint 600 térfigyelőkamera beszerzésére, úgy a feltételes közbeszerzési eljárásokat le kell folytatni, és a vállalkozási szerződéseket meg kell kötni.

Ez 2021. év végére megtörtént, így a város a Miniszterelnökséghez fordult, hogy a kormányhatározattal megítélt forrásra igényt tartana, hogy a beruházások elindulhassanak. Számos személyes egyeztetés történt ez ügyben, de hiába. Válasz és pénz sem érkezett. Tehát a miskolci önkormányzat már 2021-ben teljesített minden feltételt – közbeszerzést, szerződéskötést-, és még sem kapta meg a támogatási összeget, amely a kormányhatározat alapján járt Miskolcnak, ezért is érthetetlenek a Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének azon vádjai, amelyek szerint a városvezetés nem élt az Okos város projektben foglaltak megvalósításának lehetőségével.

Amikor pedig úgy fogalmaznak, hogy „olyan városvezetésre van szükség, amely megragadja és kiaknázza a pályázati lehetőségeket; képes felelősségteljesen, kompetensen vezetni; rendelkezik azzal a rugalmassággal és gyors reagálási képességgel, amely a rohamosan változó világban elengedhetetlen”, akkor saját magukkal szemben fogalmaznak meg kritikát, saját magukat vádolják alkalmatlansággal, hiszen ők maguk, a Demokratikus Koalíció miskolci képviselői lassan 5 éve tagjai a várost vezető frakciószövetségnek.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek