Újabb csapás Miskolcnak: egyetlen tollvonással megszüntette a Fidesz a Modern Városok Programot

Megosztás

Természetesen ezt is a háborús helyzetre hivatkozva. Két, még el sem indult beruházást máris sztornóztak megyeszékhelyünkön, a kormány döntése nyomán, de komoly gond lehet a Diósgyőri vár torzójának befejezésével is.

Egy tollvonással vonta el a kormány a forrást a Modern Városok Programtól háborús helyzetre hivatkozva csütörtökön. A péntek reggel megjelent Magyar Közlönyben ötvenhárom projekt van nevesítve, ezek a Miniszterelnökségtől átkerültek az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz.

Köztük van két miskolci, még el nem indult beruházás is az Okos Város-Okos Miskolc projekt keretében: az egyik az elektronikus jegyrendszer bevezetése a tömegközlekedésben (e-jegy), illetve több mint 600 térfigyelő kamera beszerzése és telepítése. A közlöny a Diósgyőri vár egyébként is bizonytalan fejlesztéséről is rendelkezik, ez átkerült az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz. 
A kormányrendelet Miskolc mellett a többi megyei jogú város projektjeit is érinti.

A Modern Városok Programot 2015-ben indította el a kormány, majd Orbán Viktor miniszterelnök végigjárva 23 megyei jogú várost, megállapodást kötött a helyi szereplőkkel. Ezek alapján egészségügyi, oktatási, turisztikai, kulturális, ipari, sportolási fejlesztések kerülhettek be a programba, de voltak közút- és vasútfejlesztési projektek is.
A kormány azonban most úgy döntött, megszünteti: ahol a tervezett programok az elmúlt nyolc évben nem tudtak megvalósulni, a projektek továbbvitele és a támogatási jogviszonyok fenntartása nem indokolt. De, ahol a megvalósítás „megfontolás tárgyát képezheti”, ott az illetékes, az építési és közlekedési miniszter, azaz Lázár János dönthet.

A Modern Városok Programban lehívható forrásban eleve nem jártunk élen, hiszen országosan 2300 milliárd forintot különített el a kormány erre a célra, és ha lakosságarányosan nézzük, akkor egyes szakértők szerint Miskolcnak 200 milliárd forint járt volna. De nem járt. A miskolci fideszes városvezetés ugyanis nem lobbizott több pénzért – vagy nem látott ebben lehetőséget, vagy nem érdekelte. 
Ezért a közel 35 milliárd forintból, amely az uniós forráson felüli összeg, az előző városvezetés az Ellipsumot és a vár felújítását álmodta meg. 

A most megjelent kormányrendelet pedig szab egy határidőt: 2024. július 1-jét. Igen, jól olvasták, egészen az önkormányzati választások utánig van ideje a szaktárcának arról dönteni, ad-e pénzt vagy sem. Amíg nincs pénz, addig áll a munka, a kivitelező ugyanis év elején levonult az építési területről, mivel olyan szakaszába ért a felújítás, amely már a tornyokat érintette volna. 

Eközben Kiss Jánosnak még mindig nem tűnt fel, hogy gond van a várral, legalábbis a megszólalásaiból, egészen pontosan a meg nem szólalásaiból erre lehet következtetni. Szerinte elkészül a vár, ezt ő általában garantálja is Facebook-posztjaiban – részletezte a Minap.hu.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek