Kevesebbet ér a duplájára emelt csok, mint hét éve

Megosztás

Az országos szintű családtámogatási rendszer jelentős változások elé néz 2024-től. Az új babaváró hitel és családi otthonteremtési kedvezmény szigorodása megkönnyíti az új építésű családi házak vásárlását a kistelepüléseken, de korlátozza a lehetőségeket a nagyobb településeken és megyei jogú városokban.

A kormány válaszként bejelentette a “csok plusz” elnevezésű konstrukciót, amely az 5 ezer fő feletti településeken lesz elérhető. Ez a módosított támogatás az eredeti csokhoz képest a gyermekvállalástól függően 15, 30 vagy akár 50 millió forint kedvezményes (fix 3 százalékos) kamatozású hitel felvételére jogosít. A támogatás a második gyermek születésétől kezdve gyermekenként 10 millió forintot enged el az állam.

Azonban a változtatások és új konstrukciók miatt a támogatások rétege szűkül, különösen a megyei jogú városok lakosai számára. A megyei jogú városok esetében az eredeti támogatás mértéke az ingatlanárak emelkedésével arányosan csökken, így az új lakások vásárlásában nyújtott segítség kevésbé érezhető – írja elemzésében a G7.hu.

A csok plusz 50 milliós támogatása városról városra eltérően érvényesül. Míg Szolnokon ebből az összegből plusz 66, 8 négyzetmétert lehet vásárolni, addig Miskolcon csak 56,1 négyzetmétert kapunk.

A fővárosi kerületekben a csok plusz kisebb segítséget jelent az új lakások vásárlásában az eredeti csokhoz képest. Kivételként csak néhány kerület mutatkozik, ahol az új támogatás többet ér. Az adatok alapján a csok plusz bevezetése jelentősen korlátozza az igénylők körét, mivel a gyerekvállalás válik előfeltételévé. Ez tompítja az intézkedés hatását az ingatlanpiacon. A változások és a piaci tendenciák alapján az új támogatás várhatóan nem fog jelentősen növelni az ingatlanok forgalmát, és az áremelkedés sem lesz olyan markáns, mint az eredeti csok esetében. Az új konstrukciók bevezetésekor fontos figyelembe venni, hogy a csok plusz elsősorban a nagyobb városokban élő fiatalok számára jelent előnyt. Ezen belül is a fővárosi és vidéki fiatalok lakáshoz jutási kilátásai közötti különbségek csökkenhetnek a csok plusz révén.

Az ingatlanpiacra gyakorolt hatások és a várható változások fényében az új családtámogatási formák összességében mérsékelt hatást fognak gyakorolni az ingatlanpiacra és a fiatal családok lakáshoz jutására az ország különböző területein. A csok plusz bevezetése, noha várt és kívánt lépés, mégis komplex hatásokat hordoz magában, amelyek különböző régiókban eltérően fognak érvényesülni.

Kapcsolódó cikkek