Buszsofőrnek áll a miskolci pedagógus, Szűcs Tamás

Megosztás

A státusztörvény életbe lépése óta egyre többen hagyják ott a pedagógus pályát és inkább más munkát keresnek. Egy augusztusi cikkünkben megírtuk, hogy akkor közel félezer tanár hiányzott Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és a felmondási hullámnak közel sincs vége.

A Belügyminisztérium még márciusban tette közzé a státusztörvény tervezetét a kormány honlapján, amit júliusban megszavazott az Országgyűlés. Ezt követően több tüntetést is szerveztek ennek bevezetése ellen, ugyanis az új örvény gyökeresen felforgathatja és megváltoztathatja nem csak a pedagógusok, hanem a diákok és a szülők mindennapjait is. Legkésőbb szeptember 29-ig, azaz most péntekig dönthetik el az érintett szakemberek, hogy elfogadják-e a státusztörvény szerinti jogviszonyt, vagy sem.

Sokan több évtizedes tanári munka után kénytelenek szakmát váltani, akárcsak a köztiszteletben álló, 30 éve tanító Szűcs Tamás. Idén szeptemberben egy diáktüntetésen jelentette be a Földes Ferenc Gimnázium magyar-történelem szakos pedagógusa, hogy harminc évnyi tanítás után otthagyja állását. A Borsod24 megkérdezte, hogy pontosan miért is hozta meg ezt a drasztikus döntést, illetve mihez kezd ezek után:

„Egyre fojtogatóbbak a körülmények és a munkaterhek. Azt gondolom, hogy egy 18-20 kötelező óránál többet, -beleszámítva az egyéb foglalatosságait a tanároknak, a dolgozatok javítását, a felkészülési időt, a szülőkkel és gyermekekkel való törődést- ennél nagyobb terhelést nem nagyon lehet elviselni. Mikor elkezdtem tanítani, akkor 18 kötelező óra volt és 40 órás munkahét. Már abba sem fért bele ez a szám. Azokhoz képest óriási terhek vannak most a kollégákon. A tanári szakmában egyre több az idős pedagógus, egyre nagyobb terheket kell cipelni, pedig ebben a korban már ezeken kicsit enyhíteni kellene. Emellett nincs kifizetve a túlmunka, régebben azok is ki voltak.” – válaszolta Szűcs Tamás, pályaelhagyó pedagógus.

„A szakmai önállóságot is csorbították. Ebbe beleértem a szabad tankönyvválasztást, a szigorúan előírt tananyagot, amiben olyanokat is vállalni kell, akiket én eddig szívesen tanítottam, amíg nem volt kötelező. Most ezeknek köszönhetően több kiváló kortárs szerzőt háttérbe kell szorítani, magyar tanárként ezt sem tudom elfogadni. A munkajogi körülményekről: eddig sem volt kedvezőbb, mint a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény – ebből kivezették a pedagógusokat is. Ezen a státusztörvényen azért enyhítettek sokat, az első brutális kiadáshoz képest, de a munka törvénykönyvének több területén is rosszabb helyzetbe kerülünk.” – fogalmazott a miskolci Földes Ferenc Gimnázium volt tanára.

A tervek szerint a tanítási napok száma legalább 180 lesz, a tanév akár július 15-ig is kitolódhat. Illetve a fenntartó az intézményeknek eltérő „feladatellátási helyet” is kijelölhet, ha az állami fenntartású iskola működése valamilyen okból nem biztosítható. Így ezek alapján a pedagógusokat és akár a diákokat is átvezényelhetik más iskolába. A sok-sok változás és a terhek növelése pedig egyáltalán nincs arányban a fizetéssel.

A bérezés eléggé tragikus. Most buszsofőrként keresek munkát. Eddig még nem tudtam olyan munkahelyet találni, ahol ne ajánlottak volna többet, mint hatvan évesen, egyetemi végzettséggel, két diplomával tanárként. Számtalan olyan dolog van, ami miatt azt gondolom, hogy az emberben ez a gondolat érlelődik, hogy felmond. Úgy éreztem, hogy kicsit szeretnék demonstrálni azzal, hogy ekkorát lépek, hogy mennyire rossz a helyzet most az oktatásban.” – fejtette ki véleményét Szűcs Tamás, akinek csütörtökön zajlik majd a GKI vizsgája.

Szóbeli megállapodást kötött egy magáncéggel, ahol a tervek szerint több lesz a nettója, mint tanárként a bruttója volt. Azonban harminc évvel ezelőtt még nem ilyen elképzelései voltak. A magyar szak vonzotta és az ehhez járó művészeti világ. Megbecsültségében, szabadságában és jövedelmében is meg volt elégedve akkori helyzetével és ezen pálya a szívügyévé és hivatásává vált. Ezt most elengedi és egy másik szakmában keresi a boldogulást.

Hiányozni fog ez a világ. Nem is kicsit. Én a Földesben ezzel a középiskolás korosztállyal nagyon szerettem együtt dolgozni… Eddig itt az új törvénynek köszönhetően már legalább hárman elhagyták a pályát az elmúlt időszakban. … Véleményem szerint a tanárok minőségén és személyes kvalitásain múlik az oktatás. Ahol egy ilyen rendszer van, ott egészen biztos, hogy egy olyan kontraszelektálódott tanári társadalom fog létrejönni, amely valóban csak egy nagyon alap szintű ellátást lesz képes adni és akik minőséget akarnak, nekik keményen fizetniük kell majd érte.” – mondta Szűcs Tamás.

Nyáron, a törvény megszavazását követően közel 450 tanár szüntette meg jogviszonyát, azonban a nagyobb felmondási hullám mostanra várható majd – derítette ki a Népszava. Aki nem fogadja el az új jogviszonyt, annak november 30. napjával megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya. Ezt követően november 1. és 30. között 1 hónapos felmentési idő, valamint esetenként egy, kettő vagy három havi illetménynek megfelelő végkielégítés illeti meg az adott személyt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek