Felmondással tudnak már csak tiltakozni a Földes Ferenc Gimnázium tanára szerint

Megosztás

Több mint három évtizednyi tanítás után mondott fel a legutóbbi tüntetésen a PDSZ korábbi elnöke, Szűcs Tamás.

A néhány nappal ezelőtti tüntetésen jelentette be felmondását Szűcs Tamás, a PDSZ korábbi elnöke, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára, aki 31 évnyi tanítás után döntött a pályaelhagyás mellett. A pedagógus a Klubrádiónak arról beszélt, hogy a nyár folyamán tervezi letenni a GKI vizsgát, mely ahhoz szükséges, hogy visszamehessen sofőrnek. Arra számít, hogy a jövedelme nem lesz alacsonyabb, mint most.

„Vágytam már egy olyan munkára amit a munkaidő lejártával ott lehet hagyni. Tanárként a legtöbb hétvégénk és szünetünk dolgozatjavítással és felkészüléssel telik. Ebbe is belefáradtam” – magyarázta.

Szűcs arról is beszámolt, hogy az alacsony bérek mellett komoly problémának látja még az oktatás szabadságának, például a szabad tankönyvválasztásnak megszüntetését, valamint a státusztörvényben foglalt jogelvonásokat is.

Elmondása szerint, ha javulna a helyzet, visszatérne a tanári pályára. „A mai pillanatig felemelőnek tartom azt, hogy átadhatok valamit a diákoknak. Nem a száraz tananyagról van szó, a lényeg, hogy szemléletet, látásmódot adjunk a gyerekeknek. Főleg ebben az időszakban nagyon fontos erre figyelni. Ez egy fantasztikus hivatás, ezért tartottunk ki eddig. De annyira ellehetetlenült a szakma, hogy a felmondással tud csak tiltakozni az ember” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a státusztörvény miatt sok tanár fontolgatja a felmondását.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek