“A miskolci védőnői szolgálat jól működött, de a hatalmi dölyf ezt is tönkrevágja”

Megosztás

Erről Varga Andrea alpolgármester panaszkodott, amikor taglalta, milyen hatásai vannak és lesznek ezen terület “megszokott” központosításának.

A centralizálás a teljes ellehetetlenülést hozhatja magával, ami miatt nem csupán a védőnők, de a miskolciak érdekei is súlyosan sérülhetnek – véli az alpolgármester asszony.

Tavaly decemberben született meg az az egészségügyi jogszabálytervezet, ami néhány napja életbe is lépett, s melynek értelmében az addigi fenntartóktól és munkáltatóktól a területi védőnőket a megyei irányító intézményekhez rendelték (esetünkben Miskolc önkormányzatától és a Miskolci Egészségfejlesztési Intézettől (MEFI) a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházhoz). Az átalakítások eredményeként a kétezer-hatszáz helyett már csak huszonhárom munkáltató marad a szférában, ami felületes szemlélő számára azt a benyomást is keltheti, hogy leegyszerűsödött, átláthatóbbá vált a struktúra.

A helyzet azonban mégsem ez. Miskolcon egy jól szervezett, a szakmai elveket maximálisan figyelembe vevő rendszert szüntettek meg. Miskolcon a védőnők munkáltatói feladatait a MEFI látta el, melynek vezetője maga is védőnő végzettségű egészségügyi menedzser. A néhány hónapja végzett dolgozói elégedettségvizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a miskolci védőnők maximálisan elismerték az intézmény vezetését és a tőlük kapott szakmai, vezetői támogatást.

Mennyibe és hová kerültek?

Csakhogy ezzel egy csapásra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által idáig biztosított támogatás is a kórházakhoz érkezik majd, vagyis az épületekre, rezsire, dologi kiadásokra és juttatásokra csoportosítható tételeknek is nyoma vész az önkormányzat költségvetéséből – tudtuk meg a területért felelős alpolgármestertől. Varga Andrea a finanszírozást megvilágítva levezette: az önkormányzat szűkös anyagi lehetőségei ellenére is kötelességének érezte, hogy tegyen a védőnők munkakörülményeinek javításért.

Mint azt Varga Andrea felidézte: az elmúlt fél évben semmilyen érdemi egyeztetés nem történt köztük és az OKFŐ, illetve az új munkáltatónak kijelölt vármegyei kórház között. Holott – világította meg a városvezető – az intézmény érdekét is szolgálná, ha partnerként tekintenének rájuk. Hozzátette, amikor egy város működésében nehézségek és zavarok keletkeznek, akkor jellemzően nem egy budapesti központból, hanem a helyi szakemberektől érkezik hathatós válasz. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek