Lázár kiszivárgott tokaji beszéde: A fideszes polgármesterek a választásokig nem számíthatnak semmilyen támogatásra

Megosztás

A napokban nagy vihart kavart az építési és közlekedési miniszter azon kijelentése, miszerint a kormány részéről a jövőben nem számíthat semmiféle támogatásra Hódmezővásárhely, amennyiben jövőre ismét megválasztja polgármesternek Márki-Zay Pétert. A nyílt fenyegetés sokak szerint nem csak a Csongrád megyei település lakóinak szólt, hanem minden olyan városnak, ahol 2019-ben az ellenzék legyőzte a kormánypártokat – ilyen módon feltehetően Miskolc is érintett lehet a forrásmegvonások kérdésében. A nyilt kijelentés azonban nem csak ebből a szempontból érdekes, hanem egy májusi, tokaji rendezvényen elhangzott és kiszivárgott információ miatt is, mely szerint a fideszes polgármesterek számára is elzárták a pénzcsapokat, és nem számíthatnak központi támogatásra az előttünk álló egy évben, így a választási kampány finanszírozását is nekik maguknak kell megoldaniuk.

Lázár János még május elején ejtette útba BAZ megye több települését, például Sátoraljaújhely városát. Zemplén központjában a térség polgármestereivel és meghatározó gazdasági szereplőivel egyeztetett, míg Sárospatakon a Weinberg Kft. acélszerkezetgyártó vállalkozást látogatta meg. Az itteni megbeszélésekről a szokásos boldogságpropagandán (“olyan gazdasági zónát hoznak létre a területen, amely Magyarország legfejlettebb ipari gazdasági övezetévé válik, és amely versenyképes lesz Budapesttel és Győrrel”) és a “legyen béke” üzenetein kívül nem sok információ került ki, de az utazás harmadik állomásán más volt a helyzet.

Szalagátvágás a már fél éve működő tokaji luxushotel előtt, amelyhez az állam összesen 4,5 milliárd forint támogatást adott. A közpénz az egyik leggyorsabban növekvő NER-közeli vállalkozás, a Szepesi Richárd (balról a negyedik) által tulajdonolt Dreamland Kft-t gazdagítja

Tokajban a többmilliárdos állami támogatásból megépített, amúgy már fél éve “softüzemben” működő (és már akkor átadott) luxusszálloda, a Minaro Hotel előtt vágott át egy nemzetiszín szalagot, majd a szálloda mellé újabb egymilliárd állami pénzből felhúzott rendezvényközpontban zárt körű tájékoztatón beszélt a terület politikai és gazdasági vezetőinek. Az előre meghirdetett téma a turizmus és a vidéki fejlesztések fontossága lett volna – erről utólag bőséggel tudósított az összes kormányközeli médiafelület -, ám megbízható információk szerint a Tokaj térségének kulcsfontosságú tervekről semmit nem lehetett hallani.

Ehelyett váratlanul az ország nehéz anyagi helyzetéről hangzott el tájékoztató, illetve arról esett szó, hogy a fideszes polgármesterek számára is elzárták a pénzcsapokat, és annak megnyitására semmi esély nem mutatkozik a következő egy esztendőben. Emiatt jó, ha minden településvezető tisztában van azzal, hogy nem számíthatnak központi támogatásra az előttünk álló időszakban, még akor sem, ha az önkormányzati választási kampány finanszírozása ezt meg is kívánná.

A miniszter állítólag arra bíztatta a jelenlévőket, hogy miután nekik maguknak kell előteremteniük a pénzt a 2024-es voksolás kampányára és az azzal szorosan összefüggő látványberuházásokra, mindenki jobban teszi, ha már most spórolásba kezd, és tartalékol június 9-re. (Mint ismert, a soron következő önkormányzati választást – az európai parlamenti voksolással együtt – ekkor tartják majd. A képviselőket illetve a polgármestereket az alaptörvény értelmében kivételesen 4 és fél évre – 2024 őszétől 2029 tavaszáig – helyezik pozícióba.)

Arról természetesen nem esett szó, hogy ez a jövőkép csak a hegyaljai települések vezetőit és gazdasági szereplőit érintené, inkább az feltételezhető, hogyaz egész országban különleges önkormányzati választásoknak nézünk elébe.

Turisztikai tájékoztató, ahol a turizmusról alig, a következő évi választásokat érintő megszorításokról sok szó esett

A kissé váratlan hírt állítólag nem fogadta felhőtlen örömmel a publikum, amit még az a kellemetlenség is tetézett, hogy az előadást követően a térség vezetői nem hagyhatták el azonnal a termet. Meg kellett várniuk ugyanis, hogy kint előbb felszálljon egy helikopter, amellyel – feltehetően nem a korábban tanácsolt spórolás jegyében – Szepesi Richárd, a szállodát birtokló NER-közeli oligarcha és családja hagyta el Tokajt.

Ami pedig Lázár Jánost és az ellenzéki városokat illeti: jogos lehet a félelem a nem kormánypárti települések testületeiben. Nem elég ugyanis, hogy a kormány folytatja a “kivéreztetést”, és ezzel párhuzamosan egyre szűkíti a helyi döntési szervezetek mozgástereit, még a bosszú fegyveréhez is képes folyamodni. Ráadásul az üres államkasszáról szivárgó hírek sem adnak okot túl sok optimizmusra, így feltehetően az olyan próbálkozások is hiábavalóak, amelyeket például a közelmúltban Veres Pál is tett Lázár János irányába. Az sem adhat okot bizakodásra, hogy a februárban félbehagyott Diósgyőri vár torzójának befejezése ügyében is hiába kereste meg Miskolc a minisztert, ezidáig semmilyen hír nem szivárgott ki arról, hogy segítő jobbot nyújtana a városnak. Még akkor sem, ha a beruházás miniszteri biztosa éppen párt- és frakciótársa, Kiss János…

Lázár János tavalyi miskolci látogatása. A meghívást elfogadta, de tudtunkkal konkrét segítség nem érkezett a városhoz

Fotó: Lázár János és Veres Pál Facebook

*

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek