Tokaji szállodakörkép – a luxustól a kuponosig

Megosztás

A tokaji régióba évek óta ömlik a közpénz; leginkább luxusszállodák formájában valósul meg a NER-álom. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy miben különböznek, vagyis inkább miben hasonlítanak a környék gombamód szaporodó szállodái. Számba vesszük a tokaji Minarót, a Mercure-t, a valósághoz leginkább gravitáló Csillag Hotelt, és a már sokat megélt tarcali Andrássy Kúriát.

Minaro Hotel Tokaj

A Tokaj Csurgó Völgy Ingatlanfejlesztő Kft. (TCSV Kft.) által épített ötcsillagos, 101 szobás luxusszállodára sem a tokaji önkormányzat, sem pedig az Orbán-kormány nem sajnálta a pénzt: a projekt összköltsége  5,8 milliárd forint volt (ebből 3,5 milliárd pályázati támogatás).

Mintegy háromezer négyzetméteren kilencven tonna betonacélt építettek be az UNESCO Világörökség részét képező tokaji tájba és aki ellenállhatatlan vágyat érez, az november 15-től máris becsekkolhat az új hotelmonstrumba, ha nagyon siet.

A nyitás napján megkérdeztük, hogy van-e még szabad hely a csillivilli Minaróban, amire azt a meglepő választ kaptuk, hogy még korlátozott számban akad egy-két foglalható szoba.

Egészen a mai napig Tokaj egyetlen ötcsillagos szállodája az ugyancsak fideszes érdekeltségű Andrássy Kúria volt. Izgalmas látni, ahogyan Bábel tornyaként versengenek egymással a NER-fészekben gyarapodó vállalkozók. Nézzük csak, hogyan alakul a Minaro esetében a tulajdonosi kör.

A TCSV Kft.-t korábban az Appeninn Nyrt.-n és Kante Awa-n keresztül Jellinek Dániel birtokolta, de 2022. júniusában ezt eladták a Dreamland Investment Holding Kft.-nek. Jellinek egyébként az a 189 milliárdos vagyonnal rendelkező ingatlanmágnás, aki a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletel évek óta és legutóbb bekerült a tíz leggazdagabb magyar elitklubjába.

Kante édesanyja pedig Nagy Róza, Matolcsy György egykori bizalmasa, korábbi államtitkár és az MNB korábbi főigazgatója. És ha ez még mindig nem lenne elég: Kante Awa férje Szepesi Richárd -ismert idegenforgalmi vállalkozó-, aki az elmúlt években több alkalommal kapott az államtól milliárdos támogatásokat idegenforgalmi beruházásaihoz. Ez a sikeres csapat nem csak Tokajban fejleszt, de többek között a visegrádi Lepencei strand útját is együtt egyengetik.

Az Accor hálózatába tartozó hotelben szinte minden szoba más stílusban várja szállóvendégeit (kép forrása:hotel2.hu)

A Minaro Hotelben egy éjszakát 100 ezer forint alatt nem úszunk meg, de ha szeretnénk csúcsra járatni a Rogán Antal életérzést, akkor akár 167 ezer forintért is álomra hajthatjuk fejünket egy franciaágyas, deluxe lakosztályban. Persze a sok nullás összegért nem csupán ropogós, hófehér ágyneműt kapunk; bátran elmerülhetünk az élménymedencék habjaiban, szippanthatunk nagyokat a sókamrák szúrós levegőjéből, vagy falatozhatunk egyet a szállodához tartozó elegáns Papaya étteremben.

Mercure Tokaj Center

Az Accor szálloda- és vendéglátóipari csoport idén tavasszal Tokajban nyitotta meg negyedik Mercure hotelét, amely a márka első vidéki helyszíne hazánkban. A tokaji Mercure egy nyolcvanas évekből származó ikonikus épületben kapott helyet, amely korábban a város egyetlen szállodája volt – és természetesen tökéletesen átalakítottak a 2020-as évek igényeinek megfelelően. Szintén került bele állami pénz: 300 millió adóforinttal támogatta az állam a létrehozását.

A Tisza-Bodrog találkozásánál fekvő hotel tulajdonosa a magyar Hotel Tokaj Kft. A cég részvényesei között ingatlannal, turizmussal és mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók is megtalálhatóak, és a tapasztalatokat illetően fontos megjegyezni, hogy már rendelkeznek jónéhány szállodával az országban, például Hajdúszoboszlón, a Tokajhoz közeli népszerű fürdőhelyen. 

Impozáns épület a Tisza és a Bodrog összefolyásánál: ez a Mercure Hotel (kép forrása: mercurehoteltokaj.hu)

A négycsillagos Mercure négy emeletén 55 modern szobát kínál. Árszabásuk igyekezett a valóság talaján maradni: amennyiben beérjük a „Tokaji hétköznapok” kuponos csomagajánlatával, hétfőtől csütörtökig egy éjszaka, egy főre már 24 ezer forinttól elérhető, hétvégén viszont 50 ezer forint fölé kúszik az ár a standard kínálat terepén.

De ha valódi – hétvég i- luxusra vágyunk, akkor már bátrabban nyitogathatjuk pénztárcánkat: egy személyre 70 ezer forinttól egészen 180 ezerig választhatunk szobát és szolgáltatást. Itt a legdrágább lakosztály pazar panorámával, saját szaunával és hangszigetelt falakkal kényezteti a pompára éhes lelkünket. A wellness részlegen kültéri és beltéri medencék, finn- és infraszauna, illetve felkészült gyógymasszőrök teszik teljessé a négycsillagos élményt.

Hotel Csillag Tokaj

A szintén tavasszal nyitott háromcsillagos Csillag Hotel a Tisza rakamazi oldalán fekszik, közvetlenül az Erzsébet királyné híd lábánál. Megjelenésében és áraiban is jóval szolidabb, mint fent említett társai: hétvégén 35 ezer forintnál kezdődik egy éjszaka, amiért cserébe kapunk egy szépen berendezett szobát és egy svédasztalos reggelit. A híd mellett, a Mercure Hotellel átellenben álló épületben nélkülöznünk kell a wellness szolgáltatásokat; ezen a helyen a szúnyogháló és a sík képernyős TV jelentik a szobák extra felszereltségét. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Csillag kikötőjében a vízijárművek serege kínálja a legszínesebb kikapcsolódási lehetőséget a vendégeknek, nem utolsó sorban pedig a környék híres vendéglátóhelye, a Halra Bor Étterem szinte összeépült a szállodával.

A Hotel Csillag háromcsillagos szálloga, de osztályon felüli elhelyezkedéssel, közvetlenül a vízparton
(kép forrása: hotelcsillagtokaj.hu)

Andrássy Kúria & Spa

A következő szálloda nem új, de a felújítására szintén az elmúlt években került sor. Az Andrássy Kúriát Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. még 2019-ben vásárolta meg Mészáros Lőrinctől, hogy aztán egy 320 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból felújíthassa és kibővíthesse azt. Érdekes adalék – annak, aki még bírja gyomorral -, hogy korábban Mészáros Lőrinc a Minaro Hotel kapcsán emlegetett ingatlangurutól, Szepesi Richárdtól vásárolta meg az Andrássy Rezidenciát.

Kívülről visszafogott, de belülről szembejön az emberrel a hétköznapi arisztokrácia az Andrássy Kúriában (kép forrása: andrassykuria.hu)

A tokaj-hegyaljai szálloda kezdőlapjának fényképén egy hanyagul odavetett (angol nyelvű!) Hamvas Béla könyv pihen a dohányszínű bőrkanapé mesterien antikolt ülőfelületén, ezzel mintegy jelezve a látogatónak: a sekélyes külsőségek mögött tartalmas belső értékek húzódnak. Nézzük, melyek is ezek:

Ami egyből szembeötlik az a számok hiánya: középhaladó lényeglátónak kell lennünk, ha szeretnénk megtudni az árakat. De számos kattintással később rájövünk, hogy mi az oka ennek a nagy titkolózásnak: egy kétágyas superior 3-400 ezer forint alatt nem úszható meg. Természetesen gondoltak azokra is, akik nem miniszteri fizetésből élnek, de mindenképpen szeretnének belekóstolni a NER luxusba – ők 75 ezer forinttól válogathatnak a szálloda kevésbé fényűző szobáiból.

A tarcali Kúria wellnesrészlege bátran mondhatjuk, hogy egyedülálló: impozáns barlangfürdő, kültéri- és beltéri medencék, szaunák és pezsgőfürdő várja a látogatókat.

A három vadonatúj tokaji hotel elhelyezkedése a térképen

Kapcsolódó cikkek