Így regenerálódnak a magyar mentőkutyák

Megosztás

A Borsod24 az elmúlt hetekben igyekezett beszámolt mindenről, ami a miskolci Spider Mentőcsapattal történt a törökországi mentés idején, majd hazatérésüket követően. Mezősi Tamás, a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány elnöke Trafyval járta meg a katasztrófa helyszínét, Hope és Nózi pedig Lehoczki Lászlóval és Binda Nikolettával mentett életeket.

Magyarországról közel 30 magyar mentőkutya vett részt a törökországi mentésben és bizony őket is megviseli egy-egy ilyen küldetés, ahol éjt nappallá téve dolgoznak az életveszélyes romok között. Természetesen nekik is jár a pihenés, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig közösségi oldalán mutatta meg a rehabilitációt.

Karma és Dexter, a Törökországot megjárt két mentőkutya szerepelnek a fotókon, akik Biksi Ottilia szakértő kezei között gyógyulnak. A bejegyzés szerint számos, szemmel nem látható sérülés van az ebeken:

“Zavarta őket a füst, (folyamatosan égett egy épület.) Törmeléken, üveghalmokon jártak minden nap, órákig. Munkájuk eredménye török családok sorsát befolyásolta. Hideg volt, mindkettőt betakarták, éhesek voltak, megetették őket, de regenerálódni így is nehezen tudtak. Izmaik sérülékennyé váltak. Bőrükön horzsolások keletkeztek.”

Professzionális módszerek a sérült mancsoknak

Karma gazdája, Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mentőkutyás szolgálatvezetője Facebook-posztjában ezt írja:

„Egy földrengésnél, pláne mínuszokban történő munkavégzésnél rengeteg sérülés érheti a mentőkutyákat a romokon: rándulás, zúzódások, ízület- és izom gyulladások, stb… Nemcsak nekünk, embereknek, a kutyáknak is fontos, hogy szakértő kezekbe kerüljenek…”

Játék és pihenés
Masszázs a fáradt kutyalábaknak
Karma és gazdája így néznek egymásra – Mit is lehetne ehhez hozzáfűzni?

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek