Borsod legszebb helyei – A miskolctapolcai Barlangfürdő

Megosztás

A miskolctapolcai Barlangfürdő a környék egyik legnépszerűbb, Európában egyedülálló látványossága. A több száz éves múltra visszatekintő fürdőhely a természet alkotta járataival nem csak a szemet gyönyörködtetik. A gyógyhatású víz és az egyedi hangulat felüdülést hoznak testnek és léleknek egyaránt.

Tapolca (1950 előtti nevén Görömbölytapolca) már a 13. századtól fogva jelentős szerepet töltött be a régió életében. A barlang és a termálforrás már ősidők óta ismert volt, de a település fürdőhellyé válása igazán csak a török uralom után kezdődött meg.

Görömböly apátja 1711-ben vetette fel a fürdőhely kiépítését; orvosokat is hozatott Kassáról, hogy megvizsgálják a víz gyógyhatását, majd 1723-ban elrendelték az építkezést. Ebben az időben a tapolcai hidegvizű források vizét is felhasználták, így a hőmérséklete hűvösebb volt, mint a jelenlegi fürdőben. Három medence épült ki fürdőházzal és vendégfogadóval. Ekkor még magában a barlangban nem fürödtek, csak külső medencékben. Nem sokkal később, a 18. század második felére a fürdő állapota leromlott, 1837-ben ismét felújították. Ekkor épült a gazdagabb látogatók számára az első fedett medence, még mindig a barlangon kívül.

A Barlangfürdő dögönyöző medencéjét régen állatfejek díszítették. Mostanra már alig láthatók, ugyanis a fentről lefolyó víznek köszönhetően a kalcitréteg elkezdte beborítani ezeket vízköpőket. (Miskolctapolca Barlangfürdő Facebook)

Miskolc terjeszkedésével és virágzásával vette kezdetét Tapolca aranykora: 1920-30-as évek fordulóján közkedvelt üdülőövezetté vált, 1934-ben pedig hivatalosan is üdülőhellyé minősítették. A hatalmas siker és a barlangjáratokban rejlő lehetőségek gyorsan arra sarkallták a települést, hogy új fürdőpalotát emeljenek. A munkálatok nagyjából 3 évig tartottak és az építkezés közben számos régészeti leletre bukkantak és egy addig ismeretlen, 31,5 °C-os forrás is a felszínre tört.

1941. május 28-án adják át a fürdőépületet, mely a jelenleg is látható épületegyüttes alapja. Az építkezés során – az iszapréteg miatt – 212 darab vörösfenyő cölöpöt vertek le, és erre került rá az a betonkoszorú, melyre felépítették a fürdő főépületét. Ekkor készült el a csarnok üvegteteje, melynek eredeti szerkezete a mai napig gombnyomásra nyitható és zárható.

Barlangfürdő, Kagyló-medence, 1972. (Fortepan.hu)

A folyamatos fejlesztések eredményeképp 1959-ben megnyitották a barlangi fürdőhelyet, majd 10 évvel később az ikonikussá vált kagylómedencét. Az 1980-as évek elején kezdődött meg a további barlangjáratok feltárása, mely járatokat újabb két évtizeddel később, az 1998 és 2005 közötti bővítés során alakítottak fürdőzésre alkalmassá. napjainkra pedig már Szauna Parkkal, 6 kültéri és 7 beltéri medencével büszkélkedhet a létesítmény.

A barlangfürdőben lévő víz 31 Celsius-fokos, kalcium, magnézium-hidrogénkarbonátos, nyomokban metabórsav, metakovasav, jód, bróm és radon tartalmú. Alkalmas mozgásszervi, légzőszervi, gyomor- és bélrendszeri, szív- és érrendszeri betegségek enyhítésére.

Az új részen található Csillagterem különlegessége, hogy a mennyezeten egy kupolás kialakítású csillagtérképet helyeztek el, melynek köszönhetően a fürdőzőknek olyan érzése támadhat, mintha a csillagos ég alatt fürdőznének. Ugyancsak az új részen találjuk a Római termet, mely az ókori római fürdők hangulatát idéző téglákból készült faláról kapta nevét. A harmadik új kialakítású terem a Hidas terem nevet kapta, mivel a medence fölött egy hídon is átkelhetnek a látogatók.

Forrás: barlangfurdo.hu, wikipedia.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek