Az állami támogatás helyett az összefogás mentette meg a Barlangfürdőt

Megosztás

A szokásos évi karbantartás január 9-én kezdődött a miskolctapolcai Barlangfürdőben. Ekkor bezárta kapuit és kétséges volt a sorsa.

Végül január 19-én született meg a döntés, hogy a létesítmény újra fogad vendégeket, és várhatóan egész évben nyitva is lesz. Ez azonban jelentős terheket ró a városra.

Veres Pál elmondta, hogy nagyságrendileg ötven millió többlet kiadással számolnak. Várhatóan a Miskolc Holding Zrt. is beszáll majd a kötségekbe, hiszen közel 100 millió forint fedezné az egész éves nyitvatartást. Továbbá a miskolci vállalkozók támogatására is számíthat a fürdő. A miskolctapolcai szállodák, éttermek üzemeltetői, de más vállalkozók is összefogtak és megpróbálják 20-22 millió forinttal segíteni a Barlangfürdőt. Erről Bihall Tamás, a BAZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt – derült ki a szabadeuropa.hu videós összefoglalójából.

Érthető indokok állnak a korábbi bezárás mögött. A rezsi árak emelkedése rendkívüli terheket rótt a fürdőre. Tudni kell, hogy a vizet, mielőtt a medencékbe érkezik, gázzal melegítik. A korábbi 147 forintos gáz ár helyett, az új közbeszerzési eljáráson 2093 forintos árat kapott a város. Tudatta Veres Pál polgármester.

Végül sikerült a szolgáltatóval kiegyezni egy ezer forintos összegben. A helyi vállalkozók azt szeretnék, hogy ha a fürdő vezetősége ígéretet tenne arra, hogy nyitva tartanak egész évben. A város ezt most vállalta, de jól látszik, hogy kormányzati szerepvállalásra szükség van. Miskolc ugyan kapott 1,2 milliárd forint rezsi támogatást a központi költségvetésből, de körülbelül ugyanennyivel emelték az önkormányzatok szolidaritási adó mértékét is. A Polgármesteri Hivatal számításai szerint a városnak nagyjából 60 millió forint plusz pénze maradt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek