A régi, jó dolgok és a vármegyék – Kulcsár Ákos írása

Megosztás

Új korszak köszöntött be Magyarország életébe 2023. január elsejétől. Az alaptörvény 11. módosítása értelmében a megyék neve vármegyékre változott.

Ez az „aprócska” változtatás több ezer törvény, helyi és országos szintű rendelet, határozat frissítését vonja maga után az év elején. Ráadásul a kormány mellett a megyei és települési önkormányzatok, valamint a civil szervezetek jogászai is kénytelenek voltak átnyálazni a különböző dokumentumokat. Abba pedig kár belegondolni mennyibe is került ez a kis szócsere…

De sokan mégis üdvözlik az újítást. A nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és a magyar demokrácia nemzeti karakterének megerősítését látják benne.

Valaki azért nem érti, miért zavaró a vármegye kifejezés, amikor használunk olyan „szitokszavakat” is, mint a pánszexuális és a queer. Egészen elképesztő, hogy a szexuális irányultságot mindig és mindenhova képesek odarángatni. Bármiről is legyen szó. (Megjegyzendő: ezek a jelzők már a XX. század eleje óta léteznek, 1914-ben jelentek meg először egy pszichológia magazinban.)

„Azért kár, hogy a régi, jó dolgokból nem maradt semmi” – szól a kultikus mondat az ismert reklámban. Nem kizárt, hogy Dr. Hoppál Péter, kultúráért és innovációért felelős miniszter éppen csipszet ropogtatott, amikor az alábbi bejegyzést fogalmazta meg közösségi oldalára: „Helyreállt a rend. Hisz 950 évig vármegyék voltak, 75 évig pedig megyék.”

Nem lenne semmi baj a régi jó dolgokkal. Szeret az ember nosztalgiázni. Csak tudni kell szelektálni.

És akkor Magyarország tényleg előre menne, nem hátra.

Kapcsolódó cikkek