Mit érdemes tudni a mozgásszervi betegségekről?

Megosztás

A mozgásszervi betegségek a lakosság közel egynegyedét érintik, emiatt a leggyakoribb betegségek közé tartoznak. Bár főként az idősebb korosztályra jellemző, sajnos már egyre több fiatal is küzd velük. 

A mozgásszervi betegségek az izmokat, csontokat, illetve ízületeket érintik. De vajon milyen tüneteket okozhatnak, és hogyan lehet őket kezelni? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat! 

A leggyakoribb mozgásszervi betegségek

A mozgásszervi betegségeknek többféle csoportját különböztethetjük meg. 

Egyrészt vannak a gyulladásos betegségek, mint az ízületi gyulladás, a köszvény vagy a reuma. Aztán beszélhetünk még kopásos betegségekről, amelyek jellemzően a csípő, térd, kéz, illetve lábak ízületeiben jelentkezik. 

De nem csak az ízületek, hanem az egyéb szervek, mint például az izmok, szalagok, ínhüvelyek is megsérülhetnek, begyulladhatnak. Ezen kívül elkülöníthetjük még a csontokkal kapcsolatos betegségeket is, mint például a csontritkulás. 

Ezek a betegségek jellemzően fájdalommal járnak, illetve akadályozzák a beteget a zavartalan mozgásban. Mivel maguktól nem gyógyulnak meg, ezért érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. 

Hogyan kezelhetőek a mozgásszervi betegségek?

A mozgásszervi betegségek megfelelő kezelése érdekében először is fényt kell deríteni a probléma pontos okára. Ebben segítséget nyújtanak a különböző laborvizsgálatok, illetve képalkotó eljárások.

Ha kiderült a konkrét betegség, akkor elkezdődhet a kezelés. Ez egyrészt történhet gyógyszerek segítségével, másrészt alternatív terápiás eljárásokkal. 

Amennyiben az utóbbit tanácsolja kezelőorvosunk, úgy főleg életmódbeli változásokat fog javasolni, mint például aktív életmód, fogyás, gyógyterápia vagy fizioterápia, amely elérhető a CMC Déli Klinika mozgásszervi rehabilitációs programjában is. 

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Bár a mozgásszervi betegségek között számos olyan található, amely megfelelő kezelés mellett gyógyítható, sajnos néhány problémára nincs gyógyír. Emiatt érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni a megelőzés érdekében: 

  • Az elhízás nagy hatással lehet a mozgásszervi betegségek kialakulására, így érdemes gondot fordítani arra, hogy ezt elkerüljük. 
  • A mozgásszegény, ülő életmód sem kedvez egészségünknek. Ha bizonytalanok vagyunk, milyen sportot űzhetünk biztonsággal, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét. 
  • Ha sportolunk, figyeljünk arra, hogy helyesen végezzük a gyakorlatokat! Ellenkező esetben sajnos gyulladások alakulhatnak ki, vagy kisebb-nagyobb baleseteket kell elszenvednünk. Jobb ezt megelőzni, mint utólag orvosolni a bajt!

Ha tehát arra gyanakszunk, hogy valamilyen mozgásszervi problémánk adódott, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hogy búcsút inthessünk a fájdalomnak.

Kapcsolódó cikkek