Gipszkarton akár a nedves helyiségekbe is

Megosztás

Miért kedveljük ennyire a gipszkartont? Azért, mert nagyon sokféleképpen hasznosíthatjuk, nagyon könnyű vele dolgozni, ennek köszönhetően pedig egy kedvező árfekvésű, és kiválóan alkalmazható építési alapanyagot üdvözölhetünk a gipszkarton képében. 

Mi minden készülhet gipszkartonból?

Egyszerű vagy kazettás álmennyezet, tetőtér beépítése, térelválasztó vagy válaszfal, esetleg előtétfal is, de például egy tolóajtó is rejtőzhet benne. Ha azt gondolnánk, hogy ennél több lehetőség már igazán túlzás lenne, hát nem is tévedhetnénk nagyobbat! Hiszen az, hogy mire használhatjuk még a gipszkartont, leginkább a saját leleményességünkön múlik.

Gyakorlatilag építhetünk belőle szekrényt, polcot, de akár készülhet belőle ajtó vagy nem igazán szép részleteket is elrejthetünk a segítségével, illetve kifejezetten díszítőfunkciót is kölcsönözhetünk vele.

Nemcsak a felhasználás köre rendkívül széles, hanem a típusa is többféle, s ennek megfelelően érdemes mérlegelni azt, hogy melyik lesz számunkra a legjobb választása.

A gipszkarton típusai

A Józan Kft. gipszkartonjai között megtaláljuk a normál, a hanggátló, a tűzgátló, valamint az impregnált lapokat egyaránt.

A normál gipszkartont alkalmazhatjuk válaszfalak és előtétfalak megalkotásához, de kiváló választás akkor, ha álmennyezet készítése a cél. Ezenfelül alkalmas tetőtér beépítésekor burkolóanyagként, sőt, száraz vakolatnak is megfelelő. 

Amikor ezt választjuk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy maximum 70%-os relatív páratartalom tűrésére képes, így vizes helyiségekbe nem a legjobb választás!

Amennyiben fontos az, hogy jobb hanggátlást valósítsunk meg, akkor a hanggátló típust válasszuk! Ez kiváló választás akkor, ha válaszfalakról vagy előtétfalakról van szó. Ennek a típusnak a jellemzője a megnövelt tömörség, az üvegszálas megerősítés, valamint az, hogy hidrofób anyaggal dúsították. 

Utóbbinak köszönhetően némileg jobban tűri a párát, mint a normál változat. A tűzgátló modell pedig olyan esetekben jó választás, ha fontos a tűzállóság. A nedvességgel szemben pedig az egyik legjobb választás az impregnált gipszkarton lesz.

Gipszkarton fürdőbe vagy konyhába?

A megnövelt páraellenálló-képességgel rendelkező változatokat használhatjuk a vizes helyiségekben is, hiszen 75-85%-os páratartalom elviselésére is alkalmasak. Természetesen nem árt, ha időnként a szellőztetésről is gondoskodunk, de rendszeres szellőztetés mellett, amely amúgy is fontos a penészedés elkerülése miatt, nyugodtan alkalmazhatjuk fürdőszobában vagy akár a konyhában is.

A gipszkarton is alkalmas arra, hogy burkoljuk csempével megfelelő alapozó használata mellett, amely segíti a tökéletes rögzítést. Kiváló választás a gipszkarton, ha gyorsan kivitelezhető felújítási feladataink vannak, ha fontos a kedvező ár és a könnyű munkavégzés, esetleg mi magunk szeretnénk egy feladattal boldogulni.

Kapcsolódó cikkek