Ez is a betegeken csattan: egy év alatt 17 ezerrel (!) csökkent az egészségügyben dolgozók száma hazánkban

Megosztás

Akárhányszor egy kisebb hadseregnyi ember távozott Orbánék kormányzása alatt az egészségügyből, mindig csak az volt a kommunikációjuk lényege, hogy ez a legkisebb fennakadást és zavart sem okozza az egészségügyi ellátásban. Szerintünk pedig nagyon is és már jóval régebb óta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint összesen 28 600-zal dolgoznak ma kevesebben szociális és egészségügyi területen, mint egy évvel ezelőtt. Korábban összesen 17 ezres csökkenésről lehetett hallani, de kiderült, ez csak az egészségügyre értendő – számolt be róla az rtl.hu.

Az összesítés alapján 2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, míg 2021 negyedik negyedévében 180 700. Vagyis tehát összesen 16 700-an tűntek el egyetlen év alatt a területről.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta az RTL Híradónak, hogy „ezt megsínylik a betegek.”

Ez nyilvánvaló, és sajnos a halálozási számokban ez is megmutatkozik. Nem az, hogy a dolgozók nem dolgoznak ugyanolyan rendesen, és mindent megtesznek, hanem egyszerűen fizikailag nem tudnak mindig, mindenhol jelen lenni”

– magyarázta Soós Adrianna.

Az RTL kereste a kormányt az egészségügyet érintő munkaerőhiány miatt, ám érdemi választ nem kaptak.

De nem lesz semmi gond, majd előáll Kásler Miklós és Rétvári Bence, netán Orbán Viktor és közli, hogy a világon semmi gond nincs az ellátásban, meg sem érzi a világszintű magyar egészségügy ezt a kiesést. Aki járt az utóbbi másfél évtizedben kórházban, tudja, hogy de nagyon is megérzik.

Kapcsolódó cikkek