Csak a Sinopharmmal oltottaknak szükséges a negyedik vakcina?

Megosztás

Bár Orbán Viktor általánosságban beszélt, a szakértők körében megoszlanak a vélemények az újabb oltásdózissal kapcsolatban.

Akár időpontfoglalás nélkül is fel lehet venni a negyedik oltást az oltási akciónapokon. A miniszterelnök az állami rádióban korábban azt mondta: a negyedik oltást a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megkaphatja. Kásler Miklós miniszter viszont úgy fogalmazott: „elsősorban azoknak a honfitársainknak ajánljuk, akik 60 év felettiek, akiknek a társbetegségei kimutathatóak, kezeltek” – írja az atv.hu.

Ezzel egyetért Pusztai Erzsébet, aki szerint viszont van még egy csoport, akiknek ajánlott a negyedik oltás: „Javasolt azoknak, akik két Sinopharm oltást kaptak elsőre. Negyedikként mindenképp javasolt az új oltás, ilyenkor általában vagy Pfizert vagy Modernát szoktak adni” – fejtette ki a virológus.

Lisziewicz Julianna viszont úgy véli: azoknál, akik három oltást kaptak az AstraZeneca, a Moderna, a Szputnyik vagy a Pfizer vakcinájából, már kialakult a T-sejtes immunitás.

„Én csak azoknak javaslom a negyedik oltást, akik kínai vakcinát kaptak, mert a kínai vakcina nem tudja ezt a T-sejtes immunválaszt kifejteni, és a hatás legyengül”

– közölte Híradónkkal az immunológus.

Zacher Gábor néhány napja beadatta magának a negyedik oltást, mint mondta, azért, mert rizikócsoportba tartozik egészségügyi dolgozóként és hatvan év felettiként. A szakember elmondta: a legújabb szakmai eredmények szerint nincs lényeges különbség az úgynevezett homológ és heterológ oltási sorok között, vagyis az is megfelelő védettséget eredményez, ha valaki ugyanabból a vakcinából kapja meg az összes oltást, és az is, ha a másféle típusú hatásmódú oltóanyagokat kombinálják.

Forrás: atv.hu

Kapcsolódó cikkek