Pszichiáterek: Veszélyezteti a fiatalok mentális egészségét a melegellenessé térített „gyermekvédelmi” törvény

Megosztás

A szakmai szervezet hangsúlyozta: senkit nem lehet neveléssel rávenni arra, hogy homoszexuális legyen.

“[A]mellett, hogy a gyermekek védelme szempontjából a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb büntetőjogi fellépés egyértelműen és határozottan szükséges, a 2021. évi LXXIX. törvény a fiatalok egy részének megtális egészségét kifejezetten veszélyezteti, melyre ezen állásfoglalással a döntéshozók figyelmét is felhívjuk” – írja a Facebookon szombaton közzétett, 2022. január 21. keltezésű szakmai állásfoglalásában a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság a Magyar Szexuális Medicina Társaság támogatásával a 444.hu beszámolója szerint.

Az érveik között kiemelik, hogy születéskor az újszülött nemét a testi adottságai, külső nemi jelleg megtekintésével állapítják meg és anyakönyvezik. A gyermek nemét azonban más tényezők is befolyásolják, emiatt az fizikai szemrevételezéssel teljes mértékben nem megállapítható.

“A nemi identitás alakulása tehát pusztán biológiai megközelítésben is bonyolult és érzékeny folyamat, amely változhat az élet során”, amit ugyan a genderszerepek erőltetésével árnyalni ugyan lehet, de “alapvetően és meghatározó módon” befolyásolni nem.

Ahogy lenevelni, úgy ránevelni se lehet senkit a homoszexualitásra vagy a transzságra: “[A] szexuális kisebbségekbe sorolható személyek nem maguk választják a sorsukat, a nemi identitásukat vagy szexuális orientációjukat, hanem azt döntően az általuk nem befolyásolható, nem irányítható komplex biológiai folyamatok határozzák meg” – írják, hozátéve: a szülők nemi identitása és szexuális orientációja nem befolyásolja a gyermekét.

A pszichiáterek hangsúlyozták: míg arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy akár életvezetési példák, akár úgymond propaganda hatására senki se válik meleggé, azt számos adat bizonyítja, hogy milyen kártékony hatással van a személyiségfejlődésre a megbélyegzés, a stigmatizáció, vagy akár csak az is, ha a gyermekek, fiatalok megfelelő felvilágosítás hiányában magukra maradnak kérdéseikkel és bizonytalanságaikkal. Esetükben jelentősen megnő a veszélye a szorongásos zavaroknak, az önsértő magatartásnak, a szerhasználatnak, depressziónak és az öngyilkosságnak.

via 444.hu

Kapcsolódó cikkek