Emberi hiba miatt jöhetett létre a deltakron variáns, ami valójában nem is létezik

Megosztás

A jelek szerint mégsem arról volt szó, hogy a delta és az omikron mutálódott volna egy még veszélyesebb változattá.

Minden jel arra mutat, hogy emberi hiba miatt jött létre a koronavírus állítólagos új variánsa, amit a ciprusi egyetem tudósai deltakronnak neveztek el még január elején – írja a Nature alapjána Telex.hu.

Szakértői vélemények szerint ugyanis a variáns vizsgálatával kiderült, hogy nem volt szó genetikai keveredésről a két vírus között, hanem a tárolásuknál követhettek el hibát.

A deltakron tényét először a ciprusi egyetem kutatója, Leonidosz Kosztrikisz jelentette be a ciprusi tévében még január 7-én, majd a csapata nem sokkal később feltöltötte a talált szekvenciákat a genom szekvenciákat és mutációkat gyűjtő globális GISAID adatbázisba.

Két nappal később viszont az Egészségügyi Világszervezet egyik munkatársa posztolt arról, hogy ez a variáns egész biztosan nem létezik.

Kosztrikisz elmondta a Nature-nek, hogy a kiinduló elmélete az volt, hogy a delta vírus tüskeproteinjei úgy mutálódtak, ami az omikronhoz volt hasonlatos. A közös jellemzők illúziója viszont azért jöhetett létre, mert a deltát egy mutáció miatt nehezebb szekvenálni, az omikronnál viszont ez a mutáció hiányzik, ezért ha mégis olyan jellemzőket mutat, ez azt jelenti, hogy a két törzs összekeveredhett tárolás közben, mondja a Nature által megkérdezett szakértő. Más szakemberek szerint a szekvenálást nehezítő mutáció más variánsokban is megtalálható, ezért nem volt jó elnevezés a deltakron.

via Telex.hu

Related posts