Története egyik legkomolyabb leállását szenvedte el a Facebook, hosszú órák után sem moccant meg, a cég belső üzenetküldője is elszállt

Megosztás

Egyik pillanatról a másikra hétfő délután hat órakor lehalt a Facebook és a cég összes platformja, ez még a 2019-es márciusi leállásnál is nagyobb gondot okoz. Ennyire Facebook-függővé vált volna a világ?

A The New York Times információi szerint leállt a dolgozók kommunikációs platformja.

Története egyik legkomolyabb leállását szenvedi el épp a Facebook. Ahogy arról korábban beszámoltunk, magyar idő szerint 18 óra magasságában a közösségi oldal mellett leállt a Messenger, a WhatsApp és az Instagram is.

Bár a Facebook nem sokkal később jelezte, már dolgoznak a hiba elhárításán, könnyen lehet, hogy ez még eltart egy darabig. A The New York Times úgy értesült, a leállás a cég belső kommunikációs platformját, a Workplace-t is érinti, ami megnehezíti a munkát. A dolgozók állítólag külső e-maileket sem kapnak, ami szintén lassítja a javításai folyamatot. Az Engadget kereste a vállalatot, de egyelőre nem kaptak választ.

Története eddigi legnagyobb leállását 2019 márciusában szenvedte el a Facebook, akkor napokon át küszködtek a cég szolgáltatásai.

Andy Stone, a Facebook szóvivője a Twitteren úgy nyilatkozott:

„Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány embernek problémái vannak az alkalmazásaink és termékeink elérésében. Azon dolgozunk, hogy a lehető leggyorsabban helyreálljanak a dolgok, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért.”

Az Instagram webhely 5xx szerver hibaüzenetet jelenített meg, míg a Facebook azt írta a felhasználóknak: „Sajnáljuk, valami hiba történt.”

A Facebook enélkül is komoly PR-válságba került, miután a Wall Street Journal-nek kiszivárogtatták a belső facebookos kutatásokat, amik a termékek és a céges döntések negatív hatásairól szólnak. (444.hu)

Frissítés: Éjfélkor újra használhatóvá vált a rendszer.

Hat órás leállás után magyar idő szerint éjfél előtt újra elérhetővé vált a Facebook, az Instagram és a WhatsApp. Röviddel azután, hogy a rendszerek lassan ismét működni kezdtek, a Facebooknál közleményt adtak ki, amelyben a hiba okáról is beszámoltak. Azt írták, a kimaradáshoz

hibás konfigurációs változtatások vezettek,

amelyek miatt probléma lépett fel az adatközpontjaik közötti kommunikációban. Hozzátették azt is, hogy a hiba a belső eszközeiket és rendszereiket is érintette, ami tovább nehezítette a probléma megoldását.

Kiemelték azt is: nincs bizonyíték arra, hogy felhasználói adatok veszélybe kerültek volna a leállás ideje alatt.

A Facebook nagy összeomlása éppen egy nappal azután történt, hogy egy volt dolgozója, aki korábban dokumentumokat szivárogtatott ki a működéséről, interjút adott a működéséről a CBS amerikai televíziónak. Frances Haugen úgy fogalmazott: a vállalat „a biztonság helyett a növekedést” helyezte előtérbe. Haugent kedden hallgatja meg az amerikai szenátus egyik albizottsága, amely a gyerekek online védelmével foglalkozik. A meghallgatás témája az a kutatás lesz, amelyből a Facebook nagyon is jól tudhatta, hogy az Instagram milyen káros hatással van a fiatalok mentális egészségére, és mégsem lépett emiatt.

Kapcsolódó cikkek