Miskolci rendészet vezetője: szociális segítségnyújtás és figyelmeztetések a járvány alatt

Megosztás

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta először, azaz nyolc hónap után ülésezett újra a miskolci közgyűlés. Az ülésen Vincze Csaba, a rendészet vezetője ismertette a testület elmúlt évben végzett munkájáról szóló beszámolót – tudósított a Minap.hu.

Elmondta, hogy a pandémia alatt a rendészet munkatársai szociális feladatokat is elláttak a saját feladatkörük mellett. Igyekeztek mindent megtenni, hogy a rászorulóknak megfelelő segítséget nyújthassanak: gyógyszerkiváltás, bevásárlásban nyújtott segítség, a lakosság oltópontokra történő szállításában való segítségnyújtás.

Elmondta, a rendészek első sorban figyelmeztetéssel szankcionáltak a vírusidőszak alatt.

Hangsúlyozta, a közterületeken nem lehet online munkát végezni, és olyan vírusvédelmi szabályokat hoztak, ami megakadályozza az utcán járőröző kollégák megfertőződését. Kijelentette, a nyitást követően a rendőrséggel szoros együttműködésben dolgoztak. Vincze Csaba szerint a belváros „bulinegyedére” vonatkozóan tudnak eredményeket felmutatni az elmúlt hetekben, ezt az ottani vendéglátósok is elismerték, megköszönték. Bízik abban, hogy lépésről lépésre javítani tudják a közbiztonságot. Kérte a beszámoló elfogadását.

Vincze beszámolójára több képviselő is reagált. Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) például kifejezte: örül a lovas mezőőri szolgálat visszaállításának, a jelenlegi létszámot viszont kevesli. Nagy Ákos (Fidesz) felszólalásában azt fogalmazta meg, hogy nem felfüggesztésről volt szó a lovas mezőőri szolgálat kapcsán, hanem megszüntették azt, majd revideálták a döntést. Korábbi vitákra emlékeztetett: úgy fogalmazott, a rendészet átalakításának szerinte a körzeti rendészeti rendszer megszűnése a legnagyobb hibája.

Szécsényi Marianna (Fidesz) kifejezte, szívügye a rendészet kérdése, amire a kertvárosi részekben is szükség van. Úgy véli, az átszervezés rossz irányú változásokat hozott: képviselői tapasztalatból hozott példát erre.

Kovács László (KDNP) felszólalásában kifejezte, a rendőrség önmagában nem képes a közbiztonság fenntartására. Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) – a választókörzetében hallott hangokra hivatkozva – nem érzi, hogy javult volna a rendészet munkája: kevés a rendőr-rendész páros a külterületeken és az olyan fontos helyszíneken, mint a Vasgyár vagy az Újgyőri főtér környéke. Felhívja a figyelmet a fokozott jelenlét szükségességére. Úgy véli, hiába pozitív a beszámoló tartalma, a választói ezt nem érzékelik.

Bartha György (Velünk a Város) felszólalásában hangsúlyozza, az értékeléskor fontos figyelembe venni, hogy a városellenzéki képviselők által említett időszak egy részében még az Önkormányzati Rendészet előző igazgatójának munkája tükröződik.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város) újbóli felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy a rendészek korábbi feladatkörének feladatait általánossá tették. A körzeti rendészet átszabását a választókörzetek korábbi átrajzolásával indokolta, a jelenlegi – Alakszai Zoltán által meghatározott – körzeteket tarkának, bajosan ellenőrizhetőnek nevezte a sok utazás miatt.

Hollósy András (KDNP) kérdezi: a beszámolóban említett kameracseréket mi indokolja, hol és miért van szükség új kamerákra?

Szilágyi Szabolcs harmadszori felszólalásában folytatta az okok sorolását, amiért szükséges volt a körzeti rendészet rendszerének reformálására: most kevesebb körzet van, ezeken több járőr és gépkocsis rendész teljesít szolgálatot, ez hatékonyabb munkavégzést, gyorsabb reakciót biztosít szerinte.

Szarka Dénes (velünk a Város) felhívta Vincze Csaba figyelmét a Miskolci Ifjúsági Tanács munkájára, a közös munkavégzés lehetőségére. Véleménye szerint a szemetelés jelenti a körzetében az egyik legfontosabb problémát.

Vincze Csaba reagált a felvetésekre, kollégái nevében is köszöni az elhangzó elismeréseket, a kritikákra pedig tételesen válaszolt. A lovas mezőőri szolgálat bővítését anyagi forrásoktól tette függővé. Elmondta, hogy sok körzeti rendész szereptévesztésben volt: úgy gondolták, a képviselőtől kapják az utasítást, a rendészettől csak a fizetést. Ezt nem tartja működőképes felfogásnak. Úgy gondolja, a rendszer megérett a változásra, mivel főleg hétköznap délelőttökre korlátozódott a munkavégzés.

A közterületen történő járőrözést kilométerekben határozva fogalmazta meg, ez növekvő tendenciát mutat. Hangsúlyozza, heti 90-100 bejelentést kapnak, amire pusztán gyalogos járőrszolgálattal lehetetlen reagálni. A rendészeti létszámmal felvetett kérdésekre azt válaszolta, hogy tavasszal történt állománybővítés. Elmondta, a jelenlegi jogszabályok különböző feltételekhez kötik a közterület felügyelői munkavégzést.

Az Újgyőri főtér közbiztonsági kérdéseit neuralgikus pontnak véli: vannak olyan esetek, amikkel – a törvény keretein belül – nem tudnak mit kezdeni, de folyamatosan szervezik a járőrözéseket a területre.

A térfigyelő kamera telepítése Vincze Csaba szerint komoly összegekbe kerül: negyven-ötven olyan kamerát említ, amit már felszereltek, de a megfelelő országos szervektől még nem kapott „zöld jelzést”. A közeljövőben több működő kamera lesz a belvárosban és az Avason is. Hangsúlyozza, a kamerák képét figyelni is kell.

Vincze Csaba kifejezte, örül a Miskolci Ifjúsági tanács létrejöttének. Elmondta, jelenleg 50 fiatal végez náluk heti váltásban gyakorlatot, reméli, jó részük bővíteni fogja a jövőben az állományt. Elmondta, az utóbbi időben fiatalodott az állomány. – Fejlesztenünk és szolgálnunk kell – fogalmazott –, ehhez kérte a hozzájárulásukat, a beszámoló elfogadását.

Forrás és fotó: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek