A közbiztonság volt az egyik fő téma a miskolci közgyűlésen

Megosztás

A koronavírus miatti lezárásokat követően szerdán ismét gyűlést tartott Miskolc vársoi közgyűlése. IAz egyik fő téma, amihez szinte mindenkinek volt egy-két szava az a város közbiztonsága volt.

A napirendi pontot Bogyay Ferenc, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője ismertette:

Kiemelte a rendőrségi munka kiemelkedő mutatóit az elmúlt időszakban, az elmúlt tíz év második legjobb évét zárta a miskolci rendőrség az ügyészség statisztikái alapján. Kitért arra is, hogy a rendőri állomány korábban nem ismert feladatokkal kellett megbírkóznia. Elmondása szerint ezek az új szabálysértési eljárások értelmezése, azok elbírálása, a karantén ellenőrzése, és a szigorítások betartatása voltak. Komoly parancsnoki feladatként hivatkozott az állomány megnyugtatására. Beszámolójából kiderült, hogy a kapitányság nem veszített dolgozót a pandémia alatt és lélegeztető gépre nem került senki. Mindemellett igyekeztek kellő empátiával fellépni és leginkább a korlátozásokkal nyíltan ellenszegülőkkel kapcsolatban alkalmaztak bírságot és feljelentést, egyébként figyelmeztetéssel szankcionálták a kisebb kihágásokat.


Elmondta, hogy a pandémia a netes térbe terelte a bűnözők egy részét, az ilyen bűncselekmények száma ugyanis növekedett.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendőrök nem keresnek jól, nem könnyű őket a pályán tartani. Ezért kérte a grémiumot, pártállástól függetlenül fogadják el a beszámolót, így jelezve bizalmukat az állomány felé.

Bogyay Ferenc szavaira a város képviselői sorban reagáltak:

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, Jobbik): A regisztrált bűncselekmények tavalyi száma biztató, a lényeg a városban élők biztonságérzete. Fontos, hogy a miskolciak félelem nélkül éljenek. Egy felmérés szerint viszont a rendőrök 70 százaléka fontolgatja a váltást, remények szerint ennél kisebb lesz a fluktuáció. Az utánpótlás az oktatás színvonala is jelentősen csökkent. Amíg a rendőrség nem működik megfelelően, addig a közbiztonságban is lesznek hiányosságok.

Pakusza Zoltán (Mi hazánk) elmondta, Miskolc közbiztonsága hagy maga után kívánni valót. Szerinte egyre több városrészben nehéz fenntartani a rendet. Perecest hozta példaként: több olyan bűneset is történt, ami eddig nem volt jellemző. Arra kéri a rendőrséget, hogy intézkedjenek a körzet biztonságát illetően.

Kovács László (KDNP) felszólalásában szintén megfogalmazta aggályait: örvendetes, hogy bizonyos elemekben javulás mutatkozik a közbiztonságban, ugyanakkor a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma – elsősorban ittas vezetés – növekedett. A kiemelten kezelt bűncselekmények számára is felhívta a figyelmet: ezek terén az előző években csökkenés mutatkozott, ám az utóbbi időszakban ez a statisztika növekedett (garázdaságok, testi sértések, lopások). Úgy véli, a belváros kiemelt részét illetően csökkent a rendőrségi ellenőrzések száma.

Dr. Simon Gábor (Velünk a Város frakcióvezető) is kiemelte, hogy a rendőrség tevékenységét és a közbiztonság kérdését el kell választani, mivel a rendőrség megkötött keretek között dolgozik. Osztja Kovács László aggodalmát az elmúlt 11 év vonatkozásában. Azt is hangsúlyozza, hogy a rendőr a bűnt üldözi, előre megakadályozni egy rablást, bűnesetet nagyon ritkán van lehetősége. Úgy véli, a miskolci rendőrök – a mutatók szerint – hatékonyan végzik a munkájukat. Jelezte, a frakció elfogadja a beszámolót.

Bogyay Ferenc a felszólalásokra reagálva úgy fogalmazott, hogy Miskolcon kisebb a leszerelési kedv, mint országosan, a 600 főt meghaladó állományból eddig öten jelezték leszerelési szándékukat. Úgy véli, a közbiztonságot számos szociológiai tényező befolyásolja; észlelik a felsorolt problémákat és igyekeznek tenni ezek ellen.

Elmondta, az ittas vezetők rontják a közterületeken elkövetett bűncselekmények statisztikáját, amivel igencsak megküzdenek a rendőrök.

A lakosság hozzáállása a kérdéshez és az utakon mutatott magatartása – tapasztalataik szerint – igen fegyelmezetlen. Példaként hozta, hogy az utóbbi évben 950 illegálisan volán mögé ülő embert állítottak meg, ezek jó része ittasan vezetett. Szerinte a kijárási korlátozás a garázdaságok terén csökkent, ám a szabályozások elmúltával megszaporodtak az ilyen esetek – ez főként a szórakozó negyedet érinti – attól függetlenül, hogy a belvárosban minden hétvégén civil ruhás portyát tartanak a rendőrök. Megerősítette: a továbbiakban is szeretne együttműködni a közbiztonság javítása terén az Önkormányzati Rendészettel.

Kiemelt kép: Minap

Kapcsolódó cikkek