A Miskolcot eladósító, korábbi fideszes vezetéshez képest ennyivel takarékosabban működik jelenleg a város

Megosztás

Amikor a miskolciak 2019-ben úgy döntöttek, nem kérnek többet a kormánypárti, a várost látványosan eladósító fideszes városvezetésből, az új, ellenzéki összefogással megszületett koalíció egyik legfontosabb, első célja volt, hogy megállítsa a pénzszórást. Most már részleteiben is megismertük, hol és mennyit tudott faragni az új vezetés.

2020-ban 1,2 milliárd forinttal olcsóbban működött Miskolc, mint egy évvel korábban – a Holding és a Városháza költségei a Számadó kiadványból. A részletes számításokat a Minap.hu gyűjtéséből ismerhettük meg.

2019 őszén Miskolc új vezetése súlyos terheket, adósságokat és kötelezettségeket örökölt az előző városvezetéstől – olvasható a Számadó kiadványban. Kifizetetlen számlák, rosszul tervezett, túlzó kiadások, pazarló holding és városháza várta az új polgármestert és az új közgyűlést.

Az új városvezetés takarékosabb, ésszerűbb működést tűzött ki célul és ezt a 2020-as év költségvetési adatai szerint sikeresen is valósította meg. A megtakarítást a város a hivatali struktúra ésszerűsítésével és a város működése szempontjából szükségtelen polgármesteri biztosi, politikai tanácsadói pozíciók megszüntetésével érte el, aminek eredményeként tizenhét felsővezetői bért sikerült megspórolni.

A polgármesteri biztosok száma a korábbi tizenegyhez képest 2020-ban nulla, a politikai tanácsadóké három helyett nulla, három alpolgármester helyett csak egy, a hét főosztályvezető helyett pedig jelenleg csupán ötre volt szükség. A városháza mindezek eredményeként saját magán 504 millió forintot takarított meg 2020-ban.

A Számadó kiadvány arról is beszámol, hogy a 2019-ben hivatalba lépett vezetés a Miskolc Holding Zrt.-nél is igen jelentős túlfoglalkoztatással találta szemben magát, ami annyit jelentett, hogy sokkal több ember dolgozott a Holdingban, mint amennyire valójában szükség volt. A városi beszámoló szerint a rendszer karcsúsítása, átalakítása, átállítása egy fenntarthatóbb működésre azóta is zajlik, hiszen a város és a városi cégek működésében rengeteg párhuzamosság volt, ami annyit tesz: több helyen ugyanazt a munkát végezték, vagyis ugyanazért a munkáért többször is fizetett a város.

Mivel sok területen duplikált létszámmal dolgozott az előző vezetés, ezért az új vezetők úgy tudtak racionalizálni, hogy azzal a szolgáltatások színvonala nem csökkent. A létszám ésszerűsítésével, az anyagjellegű ráfordításokkal, reklám és szakértői díjakat is beleszámolva hétszázötvenhét millió forintot spórolt meg a vagyonkezelő Miskolc számára.

A Számadó kiadvány összegzi is a 2020 elejétől életbe lépett takarékosabb gazdálkodás eredményeit, amely szerint a város vezetése csak a saját működésén több, mint 1200 millió, azaz 1,2 milliárd forintot spórolt meg a miskolciaknak azzal, hogy ésszerűbben és célszerűbben működteti a városházát és a Miskolc Holdingot.

Szopkó Tibor: a nehéz helyzet ellenére is felelősen gazdálkodik Miskolc

A világjárvány miatt várhatóan a 2021-es év is sok nehézséget rejt Miskolc számára, azonban a városvezetés igyekszik arra koncentrálni, hogy a város ne csupán túlélje ezt az évet, hanem a lehetőségekhez képest fejlődjön is – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Szopkó Tibor, a Velünk a Város önkormányzati képviselője.

“A Számadó kiadványunkból is kiderül, hogy frakciónk és Veres Pál polgármester nagyon súlyos gazdasági örökséget vett át 2019 őszén. Kifizetetlen számlák, pazarló városháza és holding, valamint egy igen jelentős adósságállomány jellemezte az időszakot, ezzel kellett megharcolnunk.” – hangsúlyozta a politikus, aki elmondta azt is: az azt megelőző évek városi költségvetései csak látszólag voltak egyensúlyban, mivel az előző városvezetés olyan bevételekkel is tervezett, melyek tudták, hogy nem teljesülhetnek.

A 2019 őszén felállt jelenlegi városvezetés feltett szándéka volt a 2020-as költségvetés tervezésekor – folytatta –, hogy felelősen kezdjen gazdálkodni, ennek érdekében pedig meg is tette a szükséges lépéseket, több, mint 1,2 milliárd forintot takarított meg a városháza és a Holding működésén az előző városvezetéshez képest.

Szopkó Tibor arról is beszélt, hogy a 2021-es év gazdálkodása várhatóan még nehezebb lesz, hiszen jelenleg senki nem tudja, a járványhelyzet milyen akadályokat görget még a város és az ország elé.

„Ennek ellenére sem volt hiába az 1200 millió forint megspórolása, hiszen most részben ennek köszönhető, hogy a nehezített pályán is működnek a közszolgáltatások, működnek intézményeink: működik Miskolc!

A Velünk a Város frakció támogatja abban Veres Pál polgármestert, hogy még most se csupán a túlélésre koncentráljunk, hanem a fejlődésre is. Erre szövetkeztek ennek a frakciónak a tagjai és erre kaptunk felhatalmazást a választóktól” – zárta az önkormányzati képviselő.

Kapcsolódó cikkek