Kásler miniszter úr olyan eljárás alkalmazását adta utasításba a Covid-betegeknél, ami ebben a formában életveszélyes is lehet

Megosztás

Kezdeményezte a vérrögoldó kezelést a kiemelt Covid-ellátó Centrumokban, közölte Kásler Miklós, az Emmi minisztere a videójában.

Kásler azt mondta, a Covid-19 megbetegedés okozta halálozás egyik oka a vér fokozott alvadékonysága.

Az adatok azt is igazolják, hogy az érelzáródást okozó vérrögök feloldása, az ún. fibrinolízis képessége csökken a szervezetben és a folyamat játszódik le a halált vagy súlyos szövődményeket okozó tüdőembóliák nagy részében is – mondta.

Közölte azt is, hogy az orvosaink a világon az elsők között, már a járvány első hullámában sikeresen kezdték meg a véralvadásgátló készítmények, különböző heparinszármazékok alkalmazását a vérrögképződés megelőzésére és kivédésére.

Kásler Miklós azt mondta, a kiemelt Covid-ellátó Centrumokban, szigorúan ellenőrzött körülmények között kezdeményezte ezt a vérrögoldó kezelést. Ettől a kezeléstől azt várják, hogy a lélegeztetett betegek halálozása csökkenjen, a Covid-fertőzés utáni keringési és légzési elégtelenséget pedig elkerüljük – mondta.

A Napi.hu pénteken arról írt, hogy a bevezetendő protokoll sok orvos szerint nemhogy életveszélyes lehet a súlyos állapotban lévő betegeknél, de a megfogalmazásában szakmai hiányosságok is vannak.

Nem világos belőle, hogy pontosan milyen élettani értékek mellett alkalmazandó, ahogy az sem érthető, hogy a minisztérium miért olyan tudományos cikkeket csatolt alátámasztásul az előíráshoz, amelyek érintőlegesen foglalkoznak a javasolt kezelési móddal. Ráadásul az egyik forrás esetében hitelességi kérdések merülnek fel, míg egy másik mindössze három magyar beteg kezeléséből von le messzemenő következtetéseket a tárcavezető, amelyet egy ilyen kiterjedt ajánlás esetében nem szabadna megtenni. Sokan hiányolják azt is, hogy egyetlen releváns nemzetközi szervezet sem javasol még csak hasonló kezelési gyakorlatot.

“Minden terápia előtt mérlegeljük, hogy a betegségből következő vagy a kezelésből adódó kockázat-e a nagyobb: a miniszter javaslatánál egyértelműen az utóbbi a nagyobb, akár veszélyeztetheti is a betegek életét” – így értékelte egy intenzívterápiás orvos a miniszter levelét, amely lapunk birtokába került. Ő úgy véli, hogy kötelező utasításba adni a megfelelő élettani paraméterek nélkül egy olyan eljárást, amelyről sokaknak kevés tapasztalatuk van kifejezetten ártalmas a betegek számára.

Kapcsolódó cikkek