Aminek nincs mellékhatása, annak főhatása sincs – mondta a pécsi professzor

Megosztás

Professzor Dr. Ternák Gábor a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának tanára, infektológusa válaszolt a bahir.hu kérdéseire a koronavírus aktuális helyzetével kapcsolatban. A fő kérdés persze az volt, hogy tényleg olyan rossz-e a helyzet, mint ahogy érzékeljük…

“Sajnos még rosszabb, mert ez a vírus gyorsabban terjed, és hamar romolhat a beteg állapota. A látszólag jó állapotban jelentkező betegek órák alatt kerülhetnek kritikus helyzetbe. Saját tapasztalatból tudom, hogy az eddigi, sokféle alapbetegségben szenvedő, igen idős betegeken kívül, gyakrabban kell kórházi kezelésre felvenni a 40-50 éves korosztályba tartozó betegeket, akik kiterjedt, kétoldali tüdőgyulladásban szenvednek, ami igen súlyos állapot.”

A szakember a mellékhatásoktól tartóknak is üzent:

“Az oltások vonatkozásában tulajdonképpen versenyt futunk az idővel, mert a nagyszámú fertőzött miatt, nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy különböző kijárási tilalmakkal meg tudjuk állítani a betegséget. Minden vakcina hatékony, de a mellékhatásoktól félőknek csak azt tudom mondani –„vigasztalásul”, hogy aminek (gyógyszernek, oltásnak, stb.) nincs mellékhatása, annak főhatása sincs. Egészségügyi dolgozó lévén, az első körben megkaptam a Pfizer oltást, de bármelyik más oltást is felvettem volna. A feleségem kínai oltást kapott minden gond nélkül.”

Mint mondta, fontos annak ismerete, hogy ez már nem ugyanaz a vírus. Tavaly nyáron mé ő maga is optimistán ítélte meg a helyzetet, remélve, hogy nem lesz második hullám, mert a vírus ebbe az irányba is változhatott volna. Sajnos nem így történt, de még mindig meg van arra a lehetőség, hogy gyorsan lecseng ez a felfutás, hiszen például egyes európai országokban, már csökkenésről számolnak be, de addig ki vagyunk annak téve, hogy a szlovákiaihoz, vagy a csehországihoz hasonló helyzet alakul ki, ami napi 10000-es, vagy ezt meghaladó fertőzést jelenthet.

Hogy lehet-e a közeljövőben enyhíteni?

“Amennyiben az elkövetkező hetekben, a növekvő “nyájimmunitás” kialakulása miatt meredeken csökken az esetszám és a kórházban ápoltak száma, lesz erre remény.”

Kapcsolódó cikkek