Lassan teljes a foglalás, már csak hat egyetem maradhat az országban, amely nem esik át “modellváltáson”

Megosztás

Szép lassan világossá vált, miről beszélt Orbán a 2018-as választások után, amikor teljes kulturális átalakulásról beszélt. Fidesz-közeli alapítványok fenntartásába kerülnek a magyarországi egyetemek, már alig van, aki ellenáll, de azért Palkovics László még így is lódított egy merészet. Az egész lényege, hogy a döntési folyamatok kikerülnek az egyetemek kezéből… tippeljünk, vajon hova?

Az MTA azt javasolja, hogy a kuratóriumok ne szólhassanak bele oktatási kérdésekbe.

Három újabb intézmény, a Budapesti Gazdasági Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem is alapítványi fenntartásba kerülhet – erről Palkovics László beszélt az RTL Híradónak.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint mindhárom intézmény maga kezdeményezte a modellváltást. Palkovics elmondta, hogy meglátása szerint az Színművészeti kivételével eddig mindenhol zökkenőmentes volt az átállás. Januárban Szegeden, Pécsen és Debrecenben volt tiltakozás a modellváltás ellen.

A Magyar Tudományos Akadémia azt javasolja, hogy az alapítványi kuratóriumok ne szólhassanak bele oktatási és kutatási kérdésekbe.

A modellváltáshoz csatlakozó egyetemeken ötfős kuratóriumokat hoznak létre, akik majd a döntéseket hozzák a szervezeti működésről. A jelenlegi állás szerint csak hat egyetem marad állami fenntartásban, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Palkovics szerint a Színház és Filmművészeti Egyetem kivételével mindenhol zökkenőmentesen ment az átállás, pedig valójában Szegeden, Pécsen és Debrecenben is tiltakoztak az egyetemek polgárai. 

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek