Az adatok borzalmasak, de még nem kell zárni teljesen az iskolákat, bár van, ahol saját hatáskörben már léptek

Megosztás

Már van információ olyan általános iskoláról, ahova a jövő héten nem megy be tanuló. Az Operatív Törzs szerint felesleges jelenleg tömegesen bezárni az iskolákat. De akkor a középiskolákat miért tartják zárva négy hónapja? Érdekes ez a vírus.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint járvány szempontjából a következő két hét lesz a legnehezebb, a fertőzöttségi adatok felfutnak, ezért megkérdeztük az operatív törzstől, hogy ebben a helyzetben elrendelnek-e rendkívüli szünetet az általános iskolákban, vagy átállnak-e digitális oktatásra.

A választ írásban kaptuk meg a sajtótájékoztató után egy órával. A Koronavírus sajtóközpont azt írta, az általános iskolák jelentős részében nincs jelen a fertőzés, ahol igen, ott eddig is elrendelték a digitális munkarendet.

A mai napon mindössze az iskolák 2,4 százalékában kellett a teljes intézményre nézve tantermen kívüli, digitális munkarendet elrendelni, így egy teljes lezárás szükségességét az adatok még nem támasztják alá. Természetesen az Operatív Törzs és a kormány folyamatosan nyomon követi a járványhelyzet alakulását, és indokolt esetben meghozza a szükséges döntéseket

– írták.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban azt mondta, a következő napok adatai alapján dől el, hogy szükség van-e újabb szigorításokra, de annak irányáról nem beszélt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a teljes digitális oktatás elrendelését kérte a kormánytól.

Van olyan iskola, amelyik már lépett: a fővárosi Kassa Utcai Általános Iskolában úgy döntöttek, hogy a járványhelyzet miatt átcsoportosítják a tanévből még hátralévő tanítás nélküli munkanapokat a jövő hétre, így nem lesz tanítás az iskolában március 1–5. között.

A tanárok átlagéletkora hazánkban 54 év felett van, legtöbben bőven a veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak, de a jelek szerint ez sem elég fontos indok. Irány továbbra is a frontvonalba, a PDSZ kérése óriási eséllyel ugyanúgy süket fülekre talál, ahogy eddig mindegyik. Ráadásul már régen nem csak a pedagógusokról szól a történet, hanem a gyermekek is nagy számban fertőződtek meg az utóbbi időszakban és fertőzték tovább környezetüket. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek