Orbán három feladatot jelölt ki a második hullám előtt

Megosztás

A miniszterelnök az életek mentését, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését tartja a legfontosabbnak.

A kormányfő kiemelte: “okosabbak vagyunk, mint voltunk”, mert van tapasztalat.

“Márciusban csak néztünk ki a fejünkből, hogy mifajta vírus ez, honnan jött (…). Most már azért sok hónapnyi tapasztalat is van a hátunk mögött, meg van egy nemzeti konzultációnk is” – mondta, hangsúlyozva: a védekezés sikere azon is múlik, hogy az emberek támogatják-e az intézkedéseket.

Közölte: 1,7-1,8 millió ember küldte vissza a konzultációs kérdőívet. “1,8 millió ember leült a konyhában az asszonnyal, vagy az emberrel, vagy a gyerekkel, maguk elé húzzák a kormány kérdőívét, és nem elküldik a fenébe, hanem azt mondják, nézzük, mégis miről van szó” – fogalmazott, hozzáfűzve: ez nagy erőt ad az országnak és a kormánynak is.

A miniszterelnök három feladatot jelölt ki: az életek mentését – a legfenyegetettebbek, az idősek védelmét –, az iskolák működtetéséhez szükséges feltételek megteremtését és a gazdaság felpörgetését, mert “ha megint le kell állni a gazdasággal, akkor nagyon nehéz helyzetbe fogunk kerülni mindannyian”.

Orbán Viktor egyúttal arra kérte a fiatalokat, tartsák be a szabályokat, mert a szülők, nagyszülők élete elsősorban az ő kezükben van, és ha fegyelmezetlenek, az idősebbek fejére hoznak nagy bajt.

Arról is beszélt, hogy Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének és Pintér Sándor belügyminiszternek “hálával tartozunk mindannyian”, mert a járvány első hulláma felett aratott győzelem után nem tették ölbe a kezüket, hanem azonnal a második hullámra való felkészülést szorgalmazták, és egész nyáron ezzel foglalkoztak.

A kórházi kapacitásokról a kormányfő azt mondta: a magyar egészségügy tavasszal átment egy olyan gyakorlaton, hogy ma “pontosan tudjuk, az elképzelhető legrosszabb helyzetben is mit kell tenni”.

A miniszterelnök a tesztelés kérdésére is kitért, és azt közölte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokollja szerint haladnak, és a tesztelést – ahogyan eddig – ezután is a nemzetközi sztenderdek szerint folytatják.

Kiemelte, egész Európában Magyarország védekezett a legsikeresebben, ezért óvatosnak kell lenni egy esetleges változtatásnál, nehogy rosszabb helyzetet idézzenek elő, mint amit eddig sikerült elérni.

Magyarország a védekezés sikerét emberéletekben méri – folytatta –, és “ott az első csatát megnyertük”.

A hasonló lélekszámú Svédországban tízszer annyian haltak meg, mint itt – jegyezte meg Orbán Viktor, aki ezért arra figyelmeztetett: Magyarországon nagyon kell vigyázni arra, hogy a kialakult és az eddig bevált kompakt védelmi rendszer melyik elemén változtatnak, nehogy épp ellenkező legyen a hatás.

Kapcsolódó cikkek