Tóth-Szántai: “A baloldal mindent elkótyavetyélt, most négyet kell előre lépnie Miskolcnak”

Megosztás

Hosszú interjút adott Tóth-Szántai József, Miskolc frissen megválasztott, októberben hivatalba álló polgármestere a hirado.hu-nak.

A baloldal mindent elkótyavetyélt, most négyet kell előre lépnie Miskolcnak – Tóth-Szántai József, a város új jobboldali polgármestere a hirado.hu-nak

Miskolcnak nem egyet, hanem legalább négyet kell előre lépnie ahhoz, hogy behozza a lemaradását. A hosszú távú céljai között szerepel Miskolc átpozicionálása is, acélvárosból a Bükk városává kell válnia a településnek – hangsúlyozza Tóth-Szántai József, Miskolc új polgármestere a hirado.hu-nak adott interjúban, melyben beszélt terveiről, valamint miskolci tapasztalatairól és a múlt vasárnapi választásról.

A Fidesz–KDNP és a Pont Mi Egyesület közös jelöltjeként több mint negyvenszázalékos eredménnyel győzött Miskolcon június 9-én. Ezzel szemben két ellenzéki riválisa csupán 22,12, illetve 13,54 százalékot kapott. A magabiztos győzelmet annak köszönheti, hogy a lehető legtöbb választóval személyes kapcsolatba került. Úgy vélte, minden egyes kézfogás és személyes beszélgetés egy szavazatot jelentett számára. 178 fórumot csinált az elmúlt hónapokban, szó szerint több ezer emberrel találkozott különböző típusú fórumokon.

Nagyon büszke arra, hogy sikeres kampányuk felkeltette a miniszterelnök, Orbán Viktor érdeklődését is, aki elismerően nyilatkozott győzelmükről. A támogatói kiemelték és terjesztik az erről szóló részeket. Valóban speciális helyszínen, nagy sikert aratni Miskolcon. Csapata nagy elszántsággal, alázattal és hittel küzdött a kampányban, hogy végre a fejlődés pályájára álljon ez a jobb sorsra érdemes nagyváros.

Civil szervezetek támogatták, polgármesterjelöltként az összes párt helyi szervezetét is megkereste, melyek közül a Fidesz és a KDNP támogatását kapta meg. Bár meghívták ezekbe a pártokba, ezt visszautasította, mert pártpolitikától mentesen szeretné vezetni a várost, nem ideológiákra, hanem lokálpatriotizmusra épül programja. A Fidesz és a KDNP megtisztelte azzal, hogy nagyon markánsan beleszólhatott abba, kik lesznek önkormányzati képviselői. Volt vétójoga, amivel élt is, sőt meghatározhatta a kompenzációs lista összetételét is. A közgyűlés 26 főből áll majd, ebből 16 képviselő vele együtt a Pont Mi–Fidesz–KDNP-frakció tagja, 10 mandátum osztozik a többi párt között. Így magabiztos többségük lesz.

A jelenlegi polgármester gratulált neki a győzelem után és támogatásáról biztosította. Le kell majd ülniük és át kell nézniük a futó projekteket, amelyeknek nem szabad megállniuk a város érdekében.

Születésétől fogva, 54 éve Miskolcon él, az elmúlt 30 évben újságíróként tevékenykedett. Nagyon sok emberrel találkozott és beszélt munkája során, rengeteg ismerete van szülőhelyéről. Szenvedélyesen szereti a várost, de nagyon elkeserítette, amit az elmúlt négy-öt évben tapasztalt közlekedve és gyalogolva. A tömegközlekedésen fagyoskodnia kellett a többi utassal, majd óránként felpréselődnie a zsúfolt buszokra. Fájt látnia, ahogy az üzletek sorra bezártak Európa egyik leghosszabb főutcáján és kiürültek a gyönyörű, száz éves épületek. Több mint tízezer ember ment el az elmúlt öt évben, ez lesújtó adat. A város gazdátlan, ez a legnagyobb baj. A végtlenül jószándékú Veres Pál polgármester 2019-ben, amikor elvállalta ezt a pozíciót, nem olvasta el az apróbetűs részt, vagyis a közgyűlés összetételét. Nem számolt a háttérben zajló durva bokszmeccsekkel, az egyéni és pártérdekekkel, amelyek domináltak a közgyűlésben.

A baloldalt, különösen a DK képviselőit lekötötte a pozícióharc, azzal voltak elfoglalva, kinek mi legyen a státusza, és nem azzal, hogy rendben járjanak a buszok és villamosok. Ebben a ciklusban több mint százszor módosították a menetrendet, mégis csapnivaló lett a tömegközlekedés.

Tavaly nyilvánosságra került a polgármester kampányfőnökének levele, amelyben leírta, hogyan működik a közgyűlés, milyen szándékok és háttéralkuk határozzák meg és kötik gúzsba a város irányítását.

Miskolc történetében még nem volt olyan városvezetés, amelyik egyetlen önálló projektet tudott volna felmutatni. A jelenlegi baloldali vezetésnek egy önálló projektje sem volt, csak azt fejezte be, amit elődeik kezdtek. A jó szándékú Veres Pál magára maradt, várost pedig csak csapatban lehet vezetni. Hiába nőtt brutálisan Miskolc iparűzésiadó-bevétele 2023-ra, ezt a több mint hatmilliárd forintos többletet kötelességük lett volna a tömegközlekedés rendbetételére fordítani, de nem tették. Borzasztó rossz volt az ingatlangazdálkodás is, eltékozolták a városi vagyont. Eladták többek között a geotermikus erőműben, a repülőtérben, sőt a DVTK-ban is az önkormányzat tulajdonrészét, pedig a Diósgyőr nemcsak a fociról szól, hanem a helyi identitás fontos része. Siránkozással töltötték ezt az öt évet, eladtak mindent, elkótyavetyélték a városi vagyont. Ez kihat a mindennapokra és a közéletre. Az emberek, főleg a fiatalok jelentős része ezért szavazott a lábával, elment innen.

Az önkormányzat szerződésállománya jelenleg a Miskolc Holding kezében van, nehezen férnek hozzá a dokumentumokhoz. Véletlenül tudták csak meg, hogy a Szentpéteri kapuban lévő húszemeletes házat is eladták, amit a 2019-ben leköszönő polgári vezetés komplett felújítási tervekkel és forrásokkal adott át.

Lázár János miniszternek már említette, hogy nagyon jól jönne Miskolcnak legalább ötezer új, minőségi munkahely, amely vonzó pályaívet kínálhat a hazatérő fiataloknak. Nekik kedvezményes lakhatási lehetőséget is igyekeznek majd kínálni, ezért hamarosan felülvizsgálnak több száz – tudomása szerint – üresen álló önkormányzati ingatlant.

Miskolc hazánk legélhetőbb települései közé tartozik, a Bükk közelsége miatt sokkal tisztább itt a levegő, mint más nagyvárosokban, az ingatlanárak pedig szolidabbak, mint Debrecenben vagy Budapesten.

Szeretné elindítani Miskolc legnagyobb újraaszfaltozási programját, ami nemcsak a teljes úthálózatot érintené, hanem a járdákat is. Erre – úgy véli – a legautentikusabb személytől, Lázár János közlekedési minisztertől kapta az ígéretet, aki támogatja ezeket a terveket. Nagyon gyorsan szeretne nekivágni ennek a munkának. A hosszú távú céljai között szerepel Miskolc átpozicionálása is, acélvárosból a Bükk városává kell válnia a településnek. Ő még átérzi a P. Mobil Acélváros dalának szövegét, de a fia már nem. Felnőtt egy új generáció a rendszerváltozás óta, akik mást gondolnak erről a helyről, teljesen más értékek mentén határozzák meg az életüket. Miskolcnak nem egyet, hanem legalább négyet kell előre lépnie, hogy behozza a lemaradását. A város átpozicionálása nem pusztán marketingstratégia, hanem széles spektrumú program, amely magában foglalja a turisztikai fejlesztéseket, a 21. századi innovatív technológiák alkalmazását és új munkahelyek létrehozását is. A zöldgondolat az egyik fő vonala ennek a programnak. Élhetővé kell tenniük Miskolcot, haza kell csábítaniuk a fiataljaikat, hogy itt alapítsanak családot és itt neveljék fel gyermekeiket.

Tóth-Szántai József és Lázár János

A Bükk városa nagyprojektnek három fontos tartóoszlopa van. Ezek a gazdaságfejlesztés 21. századi innovatív technológiák alkalmazásával, a szolgáltató város kialakítása, valamint az idegenforgalom és turizmus fellendítése. Jelenleg az iparűzési adóból származó bevételnek egy százalékát sem teszi ki a turizmusból befolyó adóbevétel. Ezen mindenképpen fordítaniuk kell, mert páratlan természeti adottságai vannak ennek a településnek, amely az egri és tokaji történelmi borvidékek között terül el.

A dunántúliak közül sokan nem is tudják, hogy Miskolctapolca és Lillafüred is Miskolc része. Az itt élők számára természetes, hogy ezek a városuk részei, úgy járnak feltöltődni ezekre a helyekre, mint a fővárosiak a Budai Várba vagy a Margitszigetre. Ám aki idelátogat és leszáll a Tiszai pályaudvaron, elszlömösödött területet, betonfelületet lát, nem a Bükk városát. Óriási a kontraszt a Tiszai pályaudvar és mondjuk Lillafüred között, részben ez az oka, hogy a város legértékesebb turisztikai övezeteit csupán Miskolc környékeként tartják számon. Be kell hozniuk a Bükköt Miskolcra. Országos viszonylatban most is nagyon tiszta levegőjű, gyönyörű zöld település ez, de a green city elv alapján még több zöldfelületre van szükség beton helyett, füvesíteni fognak és fákat telepítenek majd a belvárosba.

A belváros közepén pedig ott áll egy “Gellért-hegy” – a történelmi Avas. Szeretné a történelmi Avast a világörökség részévé nyilváníttatni, ennek biztos többször is nekifut, ha szükséges. Ezt a magnetikus helyet újra élettel kell megtölteniük, de ahhoz, hogy igazán komoly turisztikai értéket hívjanak életre, meg kell szerezniük ezt a címet. A legnagyobb probléma a miskolci turisztikai attrakciókkal leginkább az, hogy nem is tudnak róluk, mert a városmarketing is rendkívül gyenge volt az elmúlt öt évben. Országszerte látja a Nyíregyházi Állatkert hirdetéseit, viszont sokan nem is hallottak a miskolci vadasparkról, és az sincs benne a köztudatban, hogy itt három Michelin-ajánlással rendelkező étterem is működik. A vendéglátással foglalkozó szakemberek, akik teljesen magukra maradtak ebben az önkormányzati ciklusban, összekapaszkodtak, szövetségre léptek, így alakult meg a magas minőségű gasztronómiának is teret adó Bükki Kör. Tagjai rengeteget tesznek a turizmus fellendítése érdekében, őket kötelessége lesz támogatni az új városvezetésnek.

Móricz Zsigmond a legnagyobb jövőjű városként emlegette Miskolcot. A trianoni békediktátum miatt elveszítették Erdélyt és a Tátrát is, viszont felértékelődött a Bükk szerepe. Így épülhetett meg a lillafüredi palotaszálló a Horthy-korszakban. Miskolcnak nagyon erős polgári gyökerei vannak, nem véletlen, hogy az anyaországon belül itt található az első magyar kőszínház. Régen a polgároknak színházbérletük volt, legalább egy borospincéjük az egykori vigalmi negyedben, a történelmi Avason. A holokauszt hatalmas tragédiát rótt a térségre, megtépázta a város polgári arculatát. Az ötvenes években pedig a Lenin Kohászati Művek felértékelődött szerepének köszönhetően megváltozott Miskolc lakosságának összetétele.

A polgármester október elején átveszi a város vezetését. Az első dolgai között lesz a nagyvároshoz méltó közösségi közlekedés kialakítása. A menetrendet most a városházán készítik, ezt a feladatot visszaadja az MVK Zrt. szakembereinek, mert ők értenek hozzá, de a mesterséges intelligenciát is be fogja vonni ebbe a munkába. A helyi közlekedési cég nemcsak forrás-, hanem sofőrhiánnyal is küzd évek óta. Néhány hónapja indult egy toborzóprogram is. Az első körben az lesz a feladata, hogy az utazóközönség igényeihez hangolt menetrendet készítsenek mielőbb, és többek között versenyképes bérezéssel meg kell tartania a járművezetőket. Természetesen fejlesztenie kell a tömegközlekedési eszközöket is. A buszpark esetében meg kell néznie, milyen lehetőségei vannak az önkormányzatnak elektromos és hidrogén járművekre pályázni.

Polgármesterként is használni fogja a tömegközlekedést. Nyilván lesz olyan program, tárgyalás, ahová autóval fog menni, de reggelente szeretne majd elsétálni a villanyrendőri taxis droszt mellett, bekanyarodni a Forintnál, ahol tele a buszmegálló munkába igyekvőkkel, majd gyalog haladni tovább a főutcán a Városháztér felé. Szereti érezni a város hangulatát, szót váltani az emberekkel, ezen a szokásán nem kíván változtatni. Fontos, hogy a miskolciak is érezzék, hogy a polgármesterük nem egy távoli bolygón él, hanem köztük jár-kel, és bármikor megszólítható.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek