“Mi hoztunk tüzet a gombfociéletbe országosan” – ők a Miskolci Gomb-Ászok

Miskolci Gomb-Ászok

Megosztás

Miskolc gazdag futballmúltjáról aligha kell bárkit meggyőzni. Közel egy éve azonban nagyon komoly gombfociélet is alakulóban van. Ismerje meg, és ha kedvet kap, csatlakozzon a Miskolci Gomb-Ászokhoz! Nagy miskolci gombfoci-interjúnk.

Egy videó került elém, ami egy budapesti gombfoci-bajnokságon készült, amiben a Miskolci Gomb-Ászok játékosai is feltűntek. Megkerestem egyikőjüket, Hatvani Olivér mesélt erről a hobbisportról.

A Józsefváros Újság videója a 2024-es Magyar Bajnokságról

Ez a megmérettetés a magyar bajnokság volt, ami egy országos verseny, évente egyszer, amire bárki nevezhet, idén Budapesten rendezték meg. Itt jelent meg több miskolci versenyző is. A versenyen három kategória, azaz három osztály volt a különböző ranglista pont alapján, de lehetőség van feljebb nevezni, lefelé nem. Az első osztályban több éve játszó versenyzők küzdenek. A miskolci versenyzők egy éve kezdtek el játszani, ők a ranglista pontszámaik alapján mind a harmadosztályban indulhattak volna. Volt, aki ott indult, de volt, aki a másodosztályban, és volt, aki az első osztályban. Nagy István, aki félig miskolci, félig budapesti színekben indult, a harmadosztályban második helyezett lett.

Mielőtt még belemerültünk a részletekbe, tisztáztuk a sport alapjait, mert a gombfoci és a szektorlabda például nem ugyanaz a játék, bár mindkettő magyar találmány. Ez a játék a háromérintéses gombfoci.

– A szektorlabda egy másik játék, az szintén népszerű Magyarországon, és nagyon kiterjedt bázisa meg versenyrendszere van. A háromérintéses gombfoci hasonlít legjobban a gyermekkorunkban is űzött játékra, nevezik retró gombfocinak is. Ez gyakorlatilag tényleg olyan, vagy hasonló, mint amit gyerekkorunkban játszottunk. A játékosok mozgatásával a labdát meglökve igyekszünk a kapuba juttatni a játékszert. Nincs segédeszköz, csak az ujjak segítségével, különböző technikákkal – fricskázva, lehúzva, körmözve – meglökjük a saját játékosunkat, amelyik eléri a labdát, és – stratégiában gondolkodva, hiszen egymás után háromszor lehet jönni – megpróbálunk legkésőbb a harmadikra (de nyilván elsőre is lehet), gólt elérni. Erről szól a játék – mondta el Hatvani.

Hatvani Olivér a kép jobb oldalán. (A fotón egy önkormányzati képviselőt is elrejtettünk.)
Hatvani Olivér a kép jobb oldalán. (A fotón egy önkormányzati képviselőt is elrejtettünk.)

Hasonlóan a focihoz, a játékmentalitás is különböző. Létezik egy ún. miskolci iskola, a Miskolci Gomb-Ászok a „gombfoci Paksa”, mivel őszinte támadójátékot játszanak, lendületből mennek előre, minden támadást szeretnek lövéssel befejezni. Olyan kicsit, mint a holland-spanyol iskola a futballban: mindenki támad, mindenki gólt akar lőni.

– A pestiek inkább egy nagyon taktikus játékot játszanak, a játékból való kiszorításra építenek. A szabály úgy szól, hogy ha én jövök, és nem érem el a labdát, vagy mellé fricskázok, nem férek oda, akkor azonnal átszáll a támadás joga a másik versenyzőre. Van, aki ezt nagyon ügyesen használja ki, olyan helyekre passzolja a labdát, és úgy áll más játékossal, hogy én ne érjem el, és akkor újra ő jön. Ez a kiszorítós, labdatartós játék, amikor harmadikra nem ellövi, hanem lepasszolja egy üres területbe, amivel pörgeti az időt, meg kizökkent a játékból – ez is egy stratégia, de nyilván ügyesség is kell hozzá. Mi viszont úgy vagyunk ezzel, hogy hiába vezetünk egy góllal, és csak egy perc van hátra, olyankor sem lassítjuk a játékot, mint az igazi fociban, nekünk a legjobb védekezés a támadás ilyenkor is. Lövőhelyzetben nem lepasszolom a sarokba, hanem ellövöm, és vállalom a kockázatot, hogy mellé megy, és akkor az ellenfél még tud támadást építeni. Mi ezt az őszinte focit játsszuk – avat be minket Hatvani Olivér a miskolci gombfocizók világába.

@miskolci.gombszok #miskolcigombászok #mágorimester ♬ eredeti hang – Miskolci Gomb-Ászok

– Hogyan alakult meg a Gomb-Ászok, hogyan találtatok egymásra?
– 2023 áprilisában Kocsis Péter, az elnökünk, aki a legfontosabb szereplő a miskolci gombfociéletben Nagy István barátunkkal ismerték egymást, valahogy szóba jött a gombfoci, játszottak itthon Miskolcon egy meccset, és Petinek visszajöttek a gyerekkori emlékek, hogy de jó lenne ezt játszani. Mivel István sokat van Budapesten, és ritkán tudnak együtt játszani, Peti az egyik miskolci Facebook-csoportba írt, hogy kinek volna kedve, amire egy héten belül nyolcan-tízen elkezdtünk játszani. Megismertük a játékszabályt, lett pályánk, és elkezdett épülni ez az egész. Büszkén mondhatom, hogy azóta nem hogy lemorzsolódás lenne, hanem csak bővülünk, most tizenhatan vagyunk. Van köztünk fiatal is, tizennyolc év alatti, aki ezért nem lehet egyesületi tag, de attól még együtt játszunk velük. Tizenkét taggal egyesületet alapítottunk idén év elején, és már hivatalos formában is működünk. Először csak saját kis háziversenyeket szerveztünk, majd tavaly ősszel az ország legnagyobb lélekszámú versenyét, a 40 fős Miskolc Kupát is megcsináltuk. Készítettünk asztalokat, jelen pillanatban nekünk van a legtöbb asztalunk az országban. Heti 2-3 alkalommal összejárunk és gyakorlunk. Ez jellemzően edzőmeccseket jelent, és nagyon keményen beleálltunk az országos versenyrendszerben lévő játékba is.

– Hol játsszák még ezt a játékot az országban?

– Dunántúlon van egy erős mag, Baranyában, a Viharsarokban, illetve Budapesten három társaság, meg Egerben egy, akik ezt a háromérintéses gombfocit játsszák. Országos csapatbajnokság is van, oda mi miskolciak egyedüliként két csapattal is neveztünk, általában öt-nyolc csapat van egy versenyen.

Kesztyűben, tornacipőben

– Ez egy egyéni sport. A csapatbajnokság mit jelent? Hányan indultok egy csapatban?

– Négyen négy ellen. Oda-visszavágó van, tehát nyolcat játszik mindenki. Az összesen harminckét meccs. A több győzelem számít, illetve, ha egyenlőség van, akkor a gólkülönbség. Olyan jól sikerült ez az első félév, hogy az utolsó fordulótól függetlenül az egyik csapatunk már bejutott az országos négyes döntőbe, bármi is lesz az utolsó meccsnek az eredménye. Most már az országos nagy versenyeken is nagyon szép helyezéseket csíptünk már el egyéniben. Négy-öt versenyzőnk van, aki már megmutatta az oroszlánkörmeit, és sikerült dobogóra is állnia. Nemrég pedig egy óriási bombasikerünk volt: az Olasz Kupát mi szerveztük, és komoly topjátékosok jöttek rá, Kocsis Péter megnyerte. Ez egy tematikus verseny volt, amin csak olasz csapatokkal lehetett indulni. Vannak olyan versenyek, ahol kifejezetten klubcsapattal lehet nevezni, és van olyan, ahol válogatottal. Máskor semmilyen megkötés nincsen, akár meccsek között is lehet csapatot váltani.

– Milyen gyakran vannak versenyek?

– A háziversenyeket magunknak szervezünk, ebben benne van a csapatépítés és a saját magunk szórakoztatása. Meg van nyílt verseny, például a Serie A Kupa. Egyébként mi hoztunk tüzet a gombfociéletbe országosan, és ez egyre többekre ragad át. Megcsináltuk az Olasz Kupát, a pécsiek már gondolkoznak egy Spanyol Kupán, szóval kicsit úttörők is vagyunk, egy új szellemiséget hoztunk be, egy új lendületet. Így már egyre több verseny van, havi kettőt simán ki merek most már mondani.

A Real is alternatíva

– Ahogy néztem a videót, úgy tűnt, ezek a gombok nagyon hasonlítanak azokra, amikkel gyerekkoromban én is játszottam.

– Többféle is van. Régen az X-es gombok voltak. Ha megfordítod a trafikban kapható legtöbbet árusított gombfocit, a közepében egy X-jel van, az a legkisebb. Amivel a legtöbben játszunk, az az Y-os méret, ami kicsivel nagyobb. És ami még nagy kedvenc többünknek, például nekem is, az a magasított ipszilon, amikor egy talpat rakunk még alá és összeragasztjuk. Így egy kicsit megemeljük, a gomb kicsit stabilabbá válik, a nagy ujjaknak komfortosabb ezt pöckölni. Plusz még optikailag is nagyon jó, mert az eltérő színnel lehet szebbé tenni az összhatást, a nadrág-mez hatást, így jobban hasonlít a csapatnak a szerelésére. Van még egy ilyen harmadik kategória, ez a Pump nevezetű, ami jóval nagyobb, az egy vaskos, nagyobb gomb. Van, aki váltogatja, és vegyesen használja, hogy a védők nagyobbak. Szabad gombválasztás van egyébként.

Olyan nincs, hogy egy miskolci gombfoci versenyzőnek nincs DVTK-ja

Van egy péceli vállalkozó, aki ennek a gyártásával foglalkozik, és direktben nála rendeljük meg az alapanyagot, amikor egy új csapatot összerakunk. Most például lesz egy Grand Prix, ahol az a kikötés, hogy csak X-essel vagy Y-nal lehet, és akkor én például a Bayern Münchennel megyek, nyilván rendeltem piros színűt, meg fehér színűt. Amikor megérkezett, én szerkesztettem bele a képeket.

– Láttam, hogy valaki azt mondta, hogy ő a családtagjainak a képét tette be.

– Igen. Lehetőség van rá mindenféle fotós applikációkkal. Olyat rakunk össze, amilyet akarunk: kivágjuk, beillesztjük, a plexit rányomjuk, és akkor van egy klassz csapatunk.

– Szoktátok a gombokat karbantartani, csiszolgatni?

– Van, aki csiszolgatja, mi csak tisztítjuk jellemzően. Van, hogy törés, repedés van, mert mondjuk leesik az asztalról, akkor az a játékos nyugdíjba vonul, cserélni kell. De azért viszonylag jól bírják a gyűrődést. Meg hát sok csapattal játszunk, forgatjuk, több kedvenc is van, így nincs akkora nyomás alatt egy csapat. Nekem most az Olasz Kupán az egyik játékosom sérült meg úgy az utolsó előtti meccsen, hogy már nem is tudta folytatni, mivel megrepedt az uruguayi csatárom, Ruben Sosa.

Ő egy Miskolci Gomb-Ász

– Ha mondjuk miskolci vagyok, olvasom ezt a cikket, és kedvet kapok, hogyan lehet találkozni veletek? És ha megtetszik nekem, akkor be is léphetek az egyesületbe?

– Igen. Kötöttünk egy együttműködési megállapodást a Győri kapui ifjúsági házzal. Keddenként 5-től 8-ig ott edzünk, ez egyben egy gombfoci szakkör is, ahová bárki bejöhet, megnézhet minket, segítünk, és kipróbálhatja a játékot. Ezenkívül majdnem minden régiségvásáron kint vagyunk. Jelen pillanatban a Városházán is edzünk, elvileg ott őszig maradhatunk. De lehet nekünk írni vagy felhívni engem telefonon. Büszkén mondhatom, hogy az egyik régiségvásáron találkoztunk egy 13 éves sráccal, Levivel, aki azóta szinte minden gyakorlásunkon ott van.

Gyakorlatilag mi vagyunk jelen pillanatban a legnépesebb csapat tizenhat fővel, még a pécsiek vannak tíznél többen. Pesten van három csoportosulás, de egyik sincs tíz fölötti, szóval klub szinten mi vagyunk most a legnépesebbek.

Ebben a játékban nincsen generációs szakadék

– Milyen képességeket fejleszt ez a játék? És mennyibe kerül?

– Ez egy nagyon komoly szellemi sport, a sakk és a biliárd ötvözete, hiszen nem mindegy, hogy az állításoknál hová helyezkedsz, hová helyezed a játékost, hogyan mozgatod, tehát ez egy nagyon komoly előregondolkodás a másik fejével is, egy stratégiai játék ügyességgel keverve. Nemcsak az van, hogy bombázom előre, hanem teszem ki szélre, teszem vissza, teszem oldalra, van benne taktika, hogyan alakítsak ki lövőhelyzetet, hogyan védekezzek. Ez pedig nagyon komoly odafigyelést igényel. Olyan, mint a sakk, azt is lehet játszani egy medencében sörözve is, és amit a nagymesterek művelnek, az is egy szint. Tehát a gombfoci is olyan, hogy az tényleg nagyon finom mozdulatokkal, pont úgy megpöckölve a labdát, hogy odamenjen, rápattintson a másikra, hol álljon meg a játékos, ilyenek. Ez egy nagyon komoly kihívás is, amellett, hogy egy minőségi időtöltés, de nagyon komoly odafigyelést igényel. Képességfejlesztő, iskolákban is több helyen már voltunk előadást tartani, szakkört csinálni. A Diósgyőri Gimnázium pont ezzel a tematikával indult egy hungarikum vetélkedőn és 90 csapatból országosan tizenkettedikek lettek. Hiszen maga a gombfoci az egy hungarikum.

Rengeteg fondorlat van benne, és ami nagyon jó még, hogy ez egy olcsó játék. Egy csapatnak az elkészítése olyan 2000-2500 forint, és olyan csapatod van, amilyet szeretnél. Azt mondod, hogy a tavalyi Bayern Münchennel akarsz játszani, vagy az idei Real Madriddal? Gyakorlatilag a képszerkesztő appoknak köszönhetően kinyomtatod 200 forintért, a gombok meg pár száz forintba kerülnek. Még egy tizenötös kerettel is fillérekből megoldható. Emellé kell egy asztal, és kell egy társ, akivel játszhatsz. A versenyasztalok, ha megvásároljuk, olyan 35 ezer forintba kerülnek, mi viszont magunknak gyártjuk le, 15-18 ezer forintból megvan. Egy Xboxhoz képest ez egy low budget játék. Ha valaki ki akarja próbálni, nem kell hozzá százezres beruházás, mint bármilyen más sportnál vagy hobbinál. Én kosárlabdáztam 20 évig NB II-ben. Hol lehet összehasonlítani a most jelen pillanatban 20 ezer forintos terembérleteket, meg a 30-40 ezer forintos kosárcipőt, amiben még hobbiszinten is kétévente kellett cserélni? Itt meg csinálsz négy-öt csapatot, és azzal elvagy.

Ismét pályán az MVSC

– Vannak gombfocizó lányok is?

– Hát, igazából nálunk van egy, az egyik versenyzőtársunknak a lánya szokott jönni. Nyilván az apai hatás érvényesül, de nemcsak azért jön, mert apuka élvezi, ő is szereti. Jellemzően azért ez inkább fiús sport, versenyeken még nem nagyon találkoztunk lánnyal, hölggyel, eddig csak Orsi volt az egyetlen.

@miskolci.gombszok #miskolcigombászok #gombfoci ♬ original sound – hairbyharleyy

Akit érdekel a játék és kipróbálná magát a Miskolci Gomb-Ászoknál, az írjon egy emailt az [email protected] címre vagy keresse meg Hatvani Olivért a +36303833425-os telefonszámon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek