Átvették megbízólevelüket a megválasztott képviselők

Megosztás

Átvették a megbízóleveleiket a június 9-én tartott önkormányzati választásokon mandátumot szerzett képviselők. Az új közgyűlés várhatóan októberben kezdi meg munkáját, hiszen a jelenlegi városvezetés mandátuma addig tart.

Az eseményen Veres Pál jelenlegi polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki speciálisnak nevezte a mostani helyzetet, hiszen hazánkban még nem volt példa arra, hogy az önkormányzati választásokat követően még szűk négy hónapon keresztül a jelenleg működő közgyűlés és polgármester regnál. 

– Az új testületben vannak olyanok, akik évtizedek óta töltik már be tisztségüket és vannak teljesen kezdők. Azt gondolom, valamennyien átérzik most ezt a pillanatot, amikor megkapják azt a mandátumot, ami igazán élessé októberben, az alakuló közgyűlést követően válik. Én magam vállaltam már korábban, hogy ebben a szűk néhány hónapban rendelkezésre állok a megválasztott új polgármester számára, és ugyanezt felajánlom valamennyi képviselő számára. Konzultáljunk, készüljenek fel a mi segítségünkkel a feladatukra. Bízom benne, hogy ez az átmeneti időszak ilyen módon segíti a folytonos működést – mondta el a polgármester, aki kérte az új testület tagjaitól, hogy szolgálatként éljék meg munkájukat és valamennyi miskolci érdekében dolgozzanak majd.

Orosz Gábor, a Helyi Választási Bizottság vezetője úgy fogalmazott, jogszabály mondja ki, hogy a választást követően át kell adni a megbízóleveleket az képviselőknek, valamint az új polgármesternek, még a mostani helyzetben is, amikor a korábbi testület és városvezető még hónapokig tölti a mandátumát. 

Jelentősen átalakul a közgyűlés, hiszen az eddig a várost vezető ellenzéki szövetség szétesett, ezért a kormánypártok fölényes győzelmet tudtak aratni a választásokon. Az új közgyűlésben 15 képviselőjük lesz, emellett pedig Tóth-Szántai József személyében a polgármestert is ők adják. A legnagyobb ellenzéki formációt az Összefogás Miskolcért szövetség adja, ők összesen 5 képviselővel rendelkeznek majd az új közgyűlésben. Itt azonban kérdéses, hogy ők egy egységes frakciót alkotnak majd, vagy a három szocialista képviselő (Dr. Simon Gábor, Bartha György és Fodor Zoltán) külön alkotnak majd egy frakciót.

Bartha György, Simon Gábor és Fodor Zoltán átvették megbízólevelüket

A megbízólevelek ünnepélyes átadásán Szopkó Tibor jelenlegi alpolgármester nem vett részt. Arról, hogy ennek mi az oka és ez esetleg azt jelenti-e, hogy a mandátumát sem fogja átvenni egyelőre nincs információnk. Varga Andrea Klára korábbi polgármesterjelölt ott volt az eseményen, de a csoportképre nem állt oda.

A közgyűlésben még a Mi Hazánknak lesz két képviselője, Pakusza Zoltán és Tarnóczi Attila személyében, valamint Jakab Péter pártjának, Lehoczki László személyében.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek