A Csengey-kert a miskolci kulturális élet szerves részévé vált

Megosztás

A Hodobay-program célja, hogy a belvárosban megszűnjenek a tájsebek, felújítsák a romos épületeket. Illetve a város szívében ne kavicsos parkolók legyenek, hanem hasznos épületek. Ennek a tervnek egy jelentős állomása volt a Csengey-kert megújulása. Miskolc Érted Fejlődik.

A Csengey Gusztáv utca 10. szám alatti iskolapület hosszú éveken át kihasználatlanul állt. Tavaly június végén átadták a helyieknek a mintegy nyolcszázmillió forintból megújult épületet és a hozzátartozó kertet. Az azóta eltelt alig egy évben a város szerves része lett a Csengey kert, ahol többek között az eredményváró Pont Ott Parti, a  II. Hangszínhely Fesztivál programjai és a népszerű Gasztroplacc is helyet kapott és a jövőben, a tervek szerint, még számos kulturális és gasztronómiai rendezvény otthona lesz a megújult kert,

A felújítás keretében az épület első és második emeletén a szakgimnázium elméleti óráinak helyet adó tantermek, míg a harmadikon és a tetőtérben a Miskolci Kulturális Központ (MKK) irodái kaptak helyet. 

– Ez előtt majd egy évvel voltunk itt az üres, de már műszakilag majdnem kész ingatlanban. Jóleső érzés volt látni, hogy megújult ez az iskolaépület, a belváros egyik legértékesebb részén, ahol korábban betört ablakok néztek az utcára, ecetfa nőtt ki rajtuk. Féltünk, hogy olyan állagromlás következik be lassan, ami után már nem is lesz megmenthető az épület – fogalmazott a Veres Pál az egy évvel ezelőtti megnyitón.

Időről időre benépesül a Csengey kert

Fotók: Minap/Juhász Ákos

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek