Nem emelik a miskolci polgármester és alpolgármesterek fizetését, és ebből még baj is lehet

Megosztás

Azzal, hogy a miskolci önkormányzat képviselő-testülete a mai rendkívüli közgyűlésen újfent leszavazta a polgármester és az alpolgármesterek illetményemelését, ismételten törvénysértést követett el a vonatkozó jogszabályi előírásokkal szemben.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint Miskolc, mint megyei jogú város esetében a polgármester havi illetményét kötelezően 1,3 millió forintban kell megállapítani. Az alpolgármesterek javadalmazását pedig a polgármesteri fizetés 70-90%-ában írja elő a jogszabály. A képviselő-testületnek ezen a téren nincs mérlegelési jogköre, törvényességi kötelezettsége van az összegek elfogadására és kifizetésére.

Ennek ellenére a miskolci közgyűlés 2022 januárjában és júniusában is elvetette az illetményemelési javaslatot. Majd 2024. június 20-án egy soron kívül összehívott rendkívüli ülésen ismét napirendre tűzték az ügyet. A tárgyalás során ezúttal egyetlen képviselő sem szólalt fel, mégis meglepő fordulatot vett az esemény a szavazásnál.

A polgármester, Veres Pál fizetésrendezésére mindössze 11 képviselő voksolt igennel, ami kevés volt az előterjesztés elfogadásához. Még ennél is kevesebb támogatás érkezett az alpolgármesterek illetménye kapcsán, ahol a javaslat csupán 7-7 támogató szavazatot kapott a közgyűlésben.

Dr. Ignácz Dávid jegyző ezután kénytelen volt ismételten rögzíteni a törvénysértő döntést és felhívni a figyelmet annak súlyos következményeire. Kiemelte, hogy az önkormányzat a ki nem fizetett járandóságok után tetemes késedelmi kamatot lesz kénytelen megfizetni az érintett tisztségviselők számára.

A helyzet immár pattanásig tartó feszültségekre utal az önkormányzatnál. A képviselők ismétlődő törvénysértései jogbizonytalanságot eredményeznek, miközben az önkormányzat pluszköltségei is jelentősen megnövekedhetnek a kamatfizetési kötelezettségek miatt.

Dr. Mokrai Mihály (Demokratikus Koalíció), a Velünk a Város frakció szónoka kifejtette, hogy a polgármesteri illetmény emelése egy csapdahelyzetet teremt a város számára.

Bár a kormány döntött az emelésről, de nem biztosított hozzá forrást, így a városnak nem áll módjában finanszírozni azt a meglévő költségvetésből. Ez egy logikátlan helyzetet eredményez. Ráadásul politikai csapdáról is szó van, mivel ha elfogadják az emelést, pazarlónak tűnhetnek, ha viszont elutasítják, a kormányhivatal törvénytelenség miatt emelhet kifogást. Emiatt a Velünk a Város frakció nem szavazza meg az előterjesztést, mert nincs rá fedezet biztosítva.

Dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője szerint a polgármesteri illetmény emeléséről egy törvényi rendelkezés szól, amit végre kell hajtani. Véleménye szerint a közgyűlésnek nem is kellene állást foglalnia ezzel kapcsolatban.

Más településeken úgy oldják meg ezt a helyzetet, hogy a polgármester – amennyiben nem akarja elfogadni az emelést –, jótékony célra ajánlja fel az összeget.

A jegyző figyelmeztetése ellenére egyelőre sem látszik megoldás a polgármester és alpolgármesterek bérezési ügyében. A testület szándékosan és ismételten megtagadja a központi előírások betartását, ezzel tartós jogvitát generálva. Amennyiben továbbra sem sikerül előrelépni, az ügyben országos szintű beavatkozásra vagy törvényességi felügyeletre is sor kerülhet a helyzet rendezése érdekében. Az önkormányzat működésképtelenségéhez és káoszhoz vezethet ugyanis a képviselők vonakodása, ha folyamatosan figyelmen kívül hagyják a rájuk vonatkozó jogszabályokat.

A miskolci testület eljárása ráadásul rendkívül káros precedenst is teremthet, amennyiben példáját más önkormányzatok is követni kezdik a jövőben. Ez az egész magyar önkormányzati rendszer működőképességét veszélyeztetheti hosszú távon. Indokolt lenne ezért mielőbb lezárni ezt az ügyet és visszarendelni a testületet a törvényesség útjára.

A még mindig zajló ülés közvetítése az Önkormányzati TV oldalán érhető el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek