Gyanús dolgok történtek Aszalón a választások napján – videók

Megosztás

Megfélemlítés, lefizetés, csalás – sokak szerint ezek mind megtörténtek Aszalón a június 9-i önkormányzati választásokon. Végül a jelenlegi polgármester, dr. Mészáros István nyert, aki 76 szavazattal kapott többet, mint a második, szintén függetlenként induló Homonnay János.

Az 1336 szavazásra jogosult állampolgár közül 919-en fáradtak a szavazóurnákhoz Aszalón, tehát az érdeklődés igencsak nagy volt a választás iránt (68 százalék). Vannak azonban olyanok, akik szerint manipulálták a lakosságot, és Mészáros István nem éppen a legsportszerűbb körülmények között szerezte meg szavazatainak egy részét.

Választási csalás gyanúja más településen is felvetődött, a miskolci Helyi Választási Bizottság egy trágár stílusú fellebbezést is kapott.

Papp Józsefné, Aszaló képviselő-testületének jelenlegi tagja a Borsod24-nek elárulta, folyamatosan gyűjtik a bizonyítékokat és az információkat a vasárnapi választásokkal kapcsolatban. Elöljáróban elárulta, ő és Mészáros is a Fidesz támogatását élvezik, de szerinte a most történtek miatt ő nem sokáig lesz a kormánypártiak kötelékében, míg az újraválasztott polgármester továbbra is számíthat függetlenként a támogatásra.

Fekete ruhás, szervezett csoport áll a szavazóhelyiség előtt. Mind gádzsók és a roma szavazókat figyelik Aszalón. | By Andras HorvathFacebook

Fekete ruhás, szervezett csoport áll a szavazóhelyiség előtt. Mind gádzsók és a roma szavazókat figyelik Aszalón.

Mindeközben a falu egyik alkalmazottja a saját autójával fuvarozta a lakosokat, amit szóvá is tett neki a videó készítője.

“Megtettük a bejelentést az Aszalói Helyi Választási Bizottság (HVB) felé, azonban azt nem fogadták el, így a területi képviselethez fordultunk” – mondta portálunknak Papp Józsefné. “A rendőrséget is kihívtuk, de azt az információt kaptuk tőlük, hogy nem készült jegyzőkönyv a kiszállásukról. Később olyat is állított egy lakos, hogy húszezer forintot kapott a polgármestertől azért, hogy cserébe rá szavazzon, és nem ő az egyetlen, akit ezzel megkerestek. Volt olyan szavazatszámláló, aki kettő szavazólapot is talált egy borítékban, mindkettőn ugyanarra a polgármesterre volt leadva a szavazat, de nem jelentette az esetet.”

További nyugtalanító információkat is megosztott Papp, aki októbertől már nem lesz tagja a képviselő-testületnek. Hozzátette, szerdán a Miskolci Rendőrkapitányságon feljelentést tett Mészáros ellen rágalmazás és becsületsértés miatt.

Megkeresésünkre a Területi Választási Iroda munkatársa elárulta, egyetlen kifogás érkezett hozzájuk Aszalóról, ami a lakosok szavazásra történő szállítását nehezményezi. Egészen pontosan ennek a kifogásnak a fellebbezése került Miskolcra, de az ügyet elutasították.

Dobi Tamás, a megyei rendőrkapitányság szóvivője megkeresésünkre elárulta, rendőri intézkedés nem történt Aszalón a választások napján. Bejelentés ugyan valóban érkezett, és az encsi rendőrkapitány is kint volt a helyszínen, aki megkapta a tájékoztatást, de éppen ellenőrző körútját teljesítette.

Az ügyben szerettük volna megszólaltatni Aszaló polgármesterét is, de sem telefonhívásunkra, sem pedig emailes megkeresésünkre nem reagált.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek