Előtérben az innováció a CATL és a Miskolci Egyetem megállapodásban

Megosztás

Együttműködési megállapodást kötött a CATL magyarországi leányvállalata a Miskolci  Egyetemmel. Dr. Horváth Zita rektor az eseményen kiemelte, hogy az aláírásnak szimbolikus jelentősége van, hiszen 75 éve, amikor a Miskolci Egyetemet építeni kezdték, abban az időszakban vette fel a diplomáciai kapcsolatot Magyarország  Kínával. Tíz éve már, hogy az egyetemen Konfucius Intézet működik, ami ugyancsak a kínai nyelvi és filozófiai kapcsolatok erősödését mutatja. A mostani megállapodás pedig a kutatás-fejlesztés és a duális képzés fejlődését hozza majd.

A gyakorlati képzőhelyek jelentőségét emelte ki Siménfalvi Zoltán a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja is, aki a szakmérnökképzés bővülését várja a most megkötött együttműködéstől. Megemlítette, hogy a kutatás-fejlesztés egyre inkább előtérbe kerül az egyetem tevékenységében, ahol főként vállalati kezdeményezésre indultak különböző sikeres projektek. Várhatóan ilyen lesz a Science Park projekt is, ahol többek között olyan fejlesztéseket is létrehoznak, amelyek az akkumulátorok laboratóriumi tesztelésére vonatkoznak. De lesznek például különböző klímakamrák és robbanástechnikai mérések is, amelyek közül kiemelkednek majd a hazai és a nemzetközi előírásoknak megfelelő laboratóriumi mérések. Természetesen az innovatív témaköröknek megfelelő fejlesztés történik majd az oktatás területén is.

Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja

Jason Chan a CATL európai operációért felelős ügyvezetője is az innováció fontosságát hangsúlyozta, aki kiemelte, hogy a gyár működéséhez jelentős számú, az új technológiákra fogékony mérnök szakemberre lesz szükség. Piacvezető szerepük is elsősorban annak köszönhető, hogy a cégnél folyamatos a kutatás-fejlesztés, amely együtt jár az innovatív szakemberek foglalkoztatásával. A Miskolci Egyetemnél megvalósuló Science Park projektje minden bizonnyal erre nyújt majd további lehetőséget.

A megállapodás aláírását követően kérdésünkre válaszolva Jason Chan elmondta, hogy tervezik a Debreceni Egyetemmel is hasonló megállapodás megkötését, ezzel szintén elősegítheti majd a CATL Debrecen hogy a duális képzés során felkészült, motivált, magasan képzett szakemberek kerüljenek ki az egyetemekről.

M. Vadas Zsuzsa

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek