A tetőkampóval stabilan rögzíthetjük a napelemeket

Megosztás

A napelemes rendszerek kiépítése során a legnagyobb kérdések között szerepel az, hogy mégis hova kerüljenek a panelek, valamint azokat hogyan lehet rögzíteni? A kettő szorosan összefügg, mivel az egész beruházás megtérülését és hatékonyságát meghatározza az, hogy a napelemek milyen teljesítményre lesznek képesek.

Az elhelyezés és a teljesítmény kapcsolata

A napelemeket nem szabad csak úgy, hasraütésszerűen elhelyezni valahol az ingatlan tetején, a tető valamelyik oldalán. Először alapos felmérésre van szükség, hogy mégis hol éri a legtöbb napfény otthonunkat, vannak-e árnyékoló tényezők, valamint más egyéb befolyásoló körülmények. Ha megvan az ideális helyszín, akkor jöhet a következő kérdés: hogyan rögzítsük őket? Cserepes tetők esetében gyakori megoldást jelent a tetőkampó, amit a Modulfix oldaláról egyszerűen be lehet szerezni, de más tetőszerkezeteknél is előszeretettel használják ezt az eszközt.

Gyakran csak ezzel a kiegészítővel lehet pont oda telepíteni a napelemes rendszert, ahol a legtöbb napfényt fogja kapni. Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult szerkezetnek és fel is merül olykor a kérdés, hogy elég stabilan fogja tartani a paneleket? A válasz természetesen egy egyértelmű igen. Rozsdamentes acélból készül, ami kiváló választás arra, hogy a fenntartható energiaforrásokat kiaknázzuk és minél hamarabb elkezdjünk lefaragni a rezsiköltségekből. A kampók segítségével biztonságosan és hatékonyan lehet elhelyezni a tetőszerkezeteken a napelemeket, így a környezetbarát energiatermelés hosszú távon is biztosítva lesz.

Az állítható tetőkampókra kerülnek a szerelősínek, amelyeket rozsdamentes hatlapú csavarral vagy éppen kalapácsfejű csavarral lehet összekötni. Nagy és kis mennyiségben egyaránt lehet őket rendelni, hogy a nagyobb beruházások esetében se legyen probléma a rögzítéssel.

Alapos tervezésre van szükség

Mint látható, a rögzítés, az elhelyezés és a teljesítmény szoros kapcsolatban áll egymással. Fontos, hogy olyan eszközöket, kiegészítőket használjunk, amelyek szélsőséges időjárási körülmények között is képesek a helyükön tartani a paneleket, nem engedik, hogy azok megsérüljenek, mivel az az egész beruházás megtérülését nagymértékben befolyásolhatja.

Ezért is ajánlott az egész tervezést szakemberekre bízni, akik tudják nagyon jól, hogy az adott helyre, épületre és körülmények közé melyik tartószerkezet lesz az ideális, valamint pontosan kiszámolják, hova kell elhelyezni a paneleket.

Hosszú távra kell tervezni

Gyakori probléma a beruházásoknál, hogy a megrendelő csak az árcédulát figyeli egy-egy eszköz, kiegészítő esetében. A kezdeti költségek helyett sokkal inkább a megtérülésre és a hosszú távú teljesítményre kell helyezni a hangsúlyt. Egy napelemes rendszert nem pár évre kell megtervezni, hiszen hosszú évtizedeken keresztül fogjuk használni. 

Kapcsolódó cikkek