A titokzatos borsodi Warhol filmplakátjaiból nyílt kiállítás

Megosztás

Miskolc környéki nyaraló tetőszerkezetéből kerültek elő olyan filmplakátok, melyek stílusát és minőségét az egykori kiemelkedő amerikai képzőművész, Andy Warhol munkáihoz hasonlítottak. Most kiállítás nyílt a titokzatos plakátgyáros munkáiból.

A filmplakátok meghatározó kulturális fenoménjai voltak a Kádár-korszaknak. A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években olyan művészek készítettek ilyeneket, mint például Csernus Tibor, Herpai Zoltán, Kakasy Éva vagy Máté András, csak hogy néhány nevet említsünk. A közös pont különböző stílusuk ellenére az volt bennük, hogy mindannyian a Moképnek dolgoztak, akik forgalmazói voltak a legnagyobb magyar és külföldi filmeknek. Ők voltak azok, akik pedig a Mahiren keresztül az utcára jutatták ezeket az alkotásokat.

Vidéken azonban volt ennek egy különlegesebb kiadása, az úgynevezett pannók. Pannókból mindig szigorúan egy-egy darab készült, ezek pedig mozik homlokzatán, villamosok és buszok oldalán, nagyobb kerítéseken és házfalakon jelentek meg. A budapesti pannók a Fővárosi Moziüzemeltetési Vállalat (Fömo) megrendelésére készültek, a megfestett vásznakat pedig három-négy hétre helyezték ki, ezután lekerültek a hirdetési helyről, hogy egy másik vegye át helyüket.

Ilyen pannókat gyártott a borsodi Warhol is, akinek munkássága egy felújítás miatt került elő. Kiléte nem ismert, ugyanakkor stílusa okán végül ezt a becenevet kapta. Olyan sikerfilmekhez gyártott plakátokat, mint például a West Side Story, A 22-es csapdája, az Öt könnyű darab, a Chato földje, a Kis nagy ember, A kaktusz virága, A munkásosztály a paradicsomba megy vagy A szerelem anatómiája.

Árendás József grafikusművész, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész és Bakos István, Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus egybehangzóan azon véleményen vannak, hogy egy kifejezetten professzionális, biztos kezű, kiforrott stílusú művész munkáiról van szó.

Most kiállítás nyílt ezekből az alkotásokból, amely a „Rejtély plakátélet – a titokzatos magyar Warhol” címet kapta. A tárlat díjtalanul megtekinthető a Klebersberg Kultúrkúriában (1028 Budapest, Templom u. 2-10.) október 26-ától november 23-áig, hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek