Jó hír az autósoknak: Néhány hét és autózhatunk a Sajó melletti új elkerülőn

Megosztás

Tizenöt évvel ezelőtt négysávossá vált a Miskolc és Sajószentpéter közötti útszakasz. Ez azt a nemkívánatos jelenséget hozta magával, hogy a megnövekedett forgalom Sajószentpéter belvárosán hajtott végig, ráadásul ennek jelentős része áruszállító jármű is volt, ezért született a döntés: kerülőút fog épülni. Most pedig úgy néz ki, előbb használatba lehet venni, mint azt elsőre hittük.

Jelenleg a munkafolyamat sokkal előrébb tart, mint arra számítani lehetett – posztolta az erről szóló cikket az „Elkerülőt a 26-os útra” nevezetű Facebook-csoportba Koleszár István, expolitikus testépítő. Köszönhető ez annak, hogy a projekt kivitelezése 2023 októberéig lezajlott, így az műszakilag már készen van. A következő lépés a hiba – és hiánypótlási feladatok ellátása lesz, a műszaki átadás – átvétel után pedig a beígért jövő január helyett akár már idén is használatba vehetik az autósok az elkerülőt, ami 26-os úttal és a Sajó folyóval párhuzamosan 10 kilométer, új nyomvonalon vezetett aszfaltot jelent.

Következő lépés az elkerülő műszaki átadás-átvételi eljárás lezárását követően az építtető által kezdeményezésre kerülő forgalomba helyezés. Az építés sok sajátosságot hordoz magában, szükség volt például a Sajó medrének korrekciójára, nagy tömegű földmunkára, az egyik híd építése során pedig egy acél „I” szelvényű hossz- és kereszttartókból és helyszíni vasbeton pályalemezből álló öszvér felszerkezetetre, ami „betolásos” technikával lett illesztve.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek