Cserbenhagyásos kormányzás: mi lehet a kiút? – Szolga Bálint írása

Megosztás

Nemrégiben úgy döntött egy országos portál, hogy Edelény környékén forgat egy riportot az ott élőkkel. Az egyik legszegényebb hazai településen, a magyarországi lista tizedik helyén álló Szakácsiban aztán nagyon furcsa dolgokat tapasztaltak: hiába az embertelen körülmények, szinte így is százszázalékos a kormánypártok támogatottsága, mindenki Fidesz-szavazó.

Amikor Orbán Viktor 2010-ben kétharmados többséggel választásokat nyert, azt az ígéretet tette, hogy talpra állítja a gazdaságot. Tizenkettő évvel később pedig azt nyilatkozta, hogy ezt már meg is tette, kivezette Magyarországot a gazdasági válságokból. A kormányfő pusztán arról feledkezett meg, hogy olyan áldozatokat hozott regnálása során a gazdasági mutatók javításáért, melyeket a jövő generációi fognak megfizetni.

Ilyen például az oktatásügy teljes lerombolása. Amellett, hogy egy alapvetően alulfinanszírozott részét a gazdaságnak elvonásokkal illetett, a miniszterelnök még az ideológiáját is igyekezte elplántálni, ez remekül látszik a kötelező hit – és erkölcstanoktatásban, vagy abban, hogy a kötelezők között Kertész Imrét a Mussolini-párti Herczeg Ferenc váltotta, akit még korában is középszerű drámaírónak tartottak.

Így érkezünk meg Szakácsiba. Hiába ugyanis a propaganda, ami tagadhatatlanul felelős a kialakult helyzetért, hiába az esetleges megfélemlítés, amit több kisebb településen tapasztalnak az ott lakók, a probléma mégis a megfelelő színvonalú oktatás hiányában keresendő. 

A kritikus és önálló gondolkodás alapvetése minden ellenzéki gondolatnak, hiszen egy kormányzatot akkor lehet megkérdőjelezni, ha megvan ehhez a megfelelő szellemi eszköztárunk. 

Ha azt tanuljuk meg, hogy nem lesütött fejjel kell enni a narancsot, hogy nem az orosz-ukrán háború tehet az EU legnagyobb inflációs rátájáról, hanem azt, hogy mindezt meg lehet haladni, akkor máris egy sokkal színesebb politikai paletta tárul elénk.

Az ellenzéki véleményalkotás alapelve, hogy elemeznünk kell a körülöttünk lévő környezetet, a falut, a várost, a megyét, az országot. Innentől kezdve a tény, hogy valahol, ahol nemhogy egy kémiai kísérlethez megfelelő eszköztár, de kémiaszakos pedagógus sincs, majdnem száz százalékban a jelenlegi kormánypártok mögött áll, már nem meglepetés, sokkal inkább egy szándékos rendszerhiba. Így nézve pedig Szakácsi lehetne akár az első legszegényebb település is, a magyarázat ettől még nem változna. 

Az ország megújulásának tehát alapja kell, hogy legyen az oktatásügy jelentősebb platformmá válása. Az Egységes Diákfront és az előttük lévő diák- és tanármozgalmak nyilvánvalóvá tették, mostanra a huszonötödik órában járunk. Ez egy olyan probléma, amit nem lehet csak kerülgetni, vagy toldozgatni-foltozgatni, ha egy demokratikusan nevelkedett, kritikusan gondolkodó generációt szeretnénk, akik akár Szakácsiban is átlátnak a kormány hazugságain, azért tennünk kell. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek