Hegedűs Andrea: Érkezik a vár felújítására szánt 2 milliárd

Megosztás

Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő csütörtökön tartott sajtótájékoztatót, melyen beszámolt arról, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium engedélyezte a Diósgyőri vár felújítására szánt kétmilliárd forint átcsoportosítását. A politikus azonban kiemelte azt is, hogy  ő érti a miskolciakat, akik azt mondják, hogy a Fidesz által épített vár szörnyű.

Az előzmények szerint még 2021-ben írták alá azt a kivitelezői szerződést, amelynek nyomán elkezdődhetett a Diósgyőri vár felújítása. Hónapok múlva azonban kiderült, hogy az eredeti vártornyok és falak nem elég masszívak ahhoz, hogy elbírják a ráépítést, ezért azok statikai megerősítésre szorulnak. A javítás pedig kétmilliárd forint többletforrást igényelt volna, amit a kormány nem támogatott.

A munka 2023 végén annak eredményeként indulhatott újra a vár területén, hogy a miskolci önkormányzat a pótmunkákhoz szükséges anyagi forrást átcsoportosította – az Építési és Közlekedési Minisztérium ezt engedélyezte most. Ezt követően Lázár János építési és közlekedési miniszter levélben tájékoztatta Veres Pál polgármestert, hogy a vár megkaphatja a szükséges pénzt, amelyről az illetékes minisztérium július elejéig dönt.

Hegedűs Andrea kiemelte, az építkezés így már befejeződhet, ám a politikus szerint a miskolciak nem elégedettek a vár átépítésével. Mint mondta, ő érti a miskolciakat, akik azt mondják, hogy a Fidesz által épített vár szörnyű.

“Erre azt szoktuk mondani, hogy az egyik szemem sír, a másik pedig nevet” – fogalmazott. Álláspontja szerint a nagy múltú Diósgyőri vár Disneylanddé alakítása különösen fáj a miskolciaknak, hiszen a rájuk erőltetett tervet sehol, senkivel nem egyeztették.

Fotó: Juhász Hilda

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek