Kihirdették Miskolc polgármesterének borait

Megosztás

Egyre jobbak a bükki borok, a borvidék felveszi a versenyt az ország bármelyik bortermelő vidékével – állítják a szakemberek. 

Az államalapítást ünneplő rendezvénysorozat keretében – melynek részletes programjáról itt írtunk – szombaton este szervezték meg a Bükki Borok Napját is a Városház téren, ahol kihirdették a “Miskolc Polgármesterének Bora 2023.” verseny eredményeit is. Dr. Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője köszöntötte az érdeklődőket a díjátadó ceremónián. Bevezetőjében a miskolci borkultúra hagyományait elevenítette fel. – „Avas, Miskolc, borvidék, bor” – mondta. „Régi és közös fogalmak, hiszen Miskolcon már a 14. században volt bortermelés. A szőlő már a város 17. századi címerében feltűnik. Annak idején az Avastól egészen Emődig terjedtek a szőlőültetvények, amelyeken főként furmintot és szamorodnit termeltek” – emlékeztetett a jegyző. Ignácz Dávid kiemelte, hogy a miskolci borok messze földön híresek voltak, a 18. században a filoxéra járvány miatt azonban leáldozott a szőlő-és bortermelés mind a városban, mind pedig a környékén. 

A szervezők a polgármester borának kiválasztásával, mely egyben minősítő verseny is, a hajdan volt miskolci borkultúrát szeretnék újjáéleszteni.

A versenyt Miskolc Megyei Jogú Város, a Miskolc és Környéke Hegyközség, valamint a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület hirdette meg, nevezni csak a Bükki borvidéken termelt szőlőkből készített borokkal lehetett, szigorú feltételeknek megfelelve. 

Az avasi Bortanyán júliusban megtartott versenyre 27 tételt neveztek, amelyből egy vörös, egy rozé és egy fehér bor nyerhette el a címet. Az ország különböző részeiről érkezett neves borbírák és sommelierek – összesen tizenheten – döntöttek arról, hogy mely nedűk érdemelhették ki a “Miskolc Polgármesterének Bora 2023.” címet. „A bírálat teljesen pártatlan volt, hiszen nem lehetett tudni, hogy kinek a borát kóstolják a bírák” – nyilatkozta Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok a Miskolc Televíziónak. Szólt arról is, hogy a kiválasztás hosszadalmasra sikeredett, hiszen a megméretésre számtalan jó bor érkezett. Ezt igazolja az az elismerés is, amit a nedűk kaptak, és amely szerint egyre jobbak a bükki borok, a borvidék felveszi a versenyt az ország bármelyik bortermelő vidékével.

Száraz fehér bor kategóriában a bíráló bizottság arany éremszintű minősítését szerezte meg a KT Kézműves Pince a „KT Bükk Nyékládháza” 2017-es évjáratú zenit száraz borával, amely alapján jogosult a „Miskolc Polgármesterének Bora 2023” kör alakú matrica használatára. 

A Nagy-Szögedi Pincészet a 2021-es évjáratú „Bükki Zweigelt” száraz borával érdemelte ki a bíráló bizottság arany éremszintűnek minősítését, mely alapján jogosult a borospalackon a „Miskolc Polgármesterének Bora 2023” kör alakú matrica használatára. 

A Csáter Apó Pincéje „Bükki Kékfrankos Rose” 2022-es évjáratú száraz borát a bíráló bizottság arany éremszintűnek minősítette, ezért jogosult a borospalackon a „Miskolc Polgármesterének Bora 2023” kör alakú matrica használatára.

A nyertes borok egy évig viselhetik a címet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Minap.hu

Kapcsolódó cikkek