Hogyan javítható a mikrooktatás?

Megosztás

Az talán mindannyiunk számára egyértelmű, hogy mennyire fontosak a cégen belüli képzések, ami ráadásul nem egy kipipálandó teendő a listánkon, hanem szinte folyamatos feladat. A jó hírünk az, hogy mindez teljesen digitális formában, gördülékenyen megoldható. 

A vállalati szoftver a kulcs az oktatásban is

A CHEQ megoldásainak nagy hasznát vehetjük a képzések terén is, hiszen megannyi módon támogathatja a mikrooktatás lebonyolítását. Vegyük sorra mindezeket!

A hagyományos, jól megszokott szöveges formátumban történő információátadás több opcióval is megvalósulhat. Az egyik, amikor rövidebb szöveges üzenetként jelenik meg a fontos információ/tudásanyag adott része. Ez pedig módot kínál a pár perces képzésekre is, hiszen néhány perc alatt feldolgozható a kapott anyag. S ebből akár egy sorozat is kiépíthető a különféle részterületekre vonatkozóan, melyeket követhet egy kérdés-teszt is. 

Természetesen a szöveges tartalom átadható dokumentum formájában is. Ezt a megoldást érdemes választani, ha komplexebb témakör részletes bemutatása a cél. Nyilvánvalóan egy átfogó tudásanyag feldolgozása több időt igényel, viszont ez esetben is célszerű kvízzel zárni a képzést, mivel így felmérhető, hogy mennyire volt eredményes a mikrooktatás. 

A képek és az infografikák jelentősége az oktatásban

A szöveges tartalmat kísérhetik képek és infografikák is, míg előbbieknek inkább figyelemfelkeltő szerepe van, utóbbiak eléggé informatívak önmagukban is, tehát egyértelműen segítik az írásos anyag megértését, feldolgozását. A legjobb megoldás, ha egy kicsit “szárazabb” témát szeretnék izgalmasabb, szórakoztatóbb módon tálalni. 

Milyen videók készíthetők a mikrooktatás területén?

Igen széles a paletta a videós tartalmak terén: szoftveres tutorialok, oktatói videók, “hogyan alkalmazd” tudásanyagok, prezentációk videós formában, vagyis szinte egyedül rajtunk áll, hogy mit hozunk ki belőle. Gyakori például a whiteboard felvétel is, ez esetben egy fehér táblán történik a tananyag bemutatása természetesen magyarázat kíséretében.

A szórakoztató, játékos opciók közül az animációs anyagok emelhetőek ki: azontúl, hogy megragadják a figyelmet, segítik a feldolgozást is. 

Bármely opciót választjuk is, akár vegyítünk többfélét, a legfontosabb teendő nem maradhat el, vagyis a tervezés lépése. Pontosan meg kell határozni, hogy a munkavállalóknak milyen oktatásra van épp szükségük, s ennek fényében figyelembe kell venni az adott munkakört, amelyben nap mint nap helytállnak, valamint az elsajátítandó témakört is. Ezáltal sokkal inkább a nekik tetsző formában tudjuk prezentálni a fontos információhalmazt. Persze nem szabad megfeledkezni az utánkövetésről sem, hányan dolgozták fel, milyen eredményességgel. 

A képzést lezáró tesztekkel felmérhető az is, hogy melyik formátum bizonyult hatékonyabbnak, illetve melyiket preferálják a dolgozók. Mindezek ismeretében nemcsak érdekesebbé, hanem produktívabbá is tehető a kötelező jellegű mikrooktatás.

Kapcsolódó cikkek