Retro felvételek a Szerencsi Cukorgyárról

Megosztás

Szerencs neve az utóbbi 130 évben szorosan összefonódott az édesiparral; a cukorgyárat 1889-ben, a csokoládégyárat pedig 1923-ban alapították. Bár a 20. század viharos évtizedeit sikerült túlélnie, a cukorgyár a rendszerváltás utáni privatizáció következményeit már nem heverte ki; 2008-ban az akkori tulajdonos, a Mátra Cukor Zrt. bejelentette, hogy megszünteti a szerencsi cukorgyártást. Az egykori gyártelep területén napjainkban már csak a régi irodaépület áll, mely ma műemléki védettséget élvez. A csokoládégyár viszont ma is üzemel, jelenleg a Nestlé Hungária Kft. kezelésében.

Egy századforduló környékén készült képeslap a gyárudvarról. A gyár építése 1889 áprilisában indult meg, melyet a Magyar Cukoripari Rt. finanszírozott. Még ugyanezen év decemberében megindult a gyártás, a berendezéseket és a munkaerőt nagyrészt Csehországból importálták.

A Szerencsi Csokoládégyárat 1923-ban alapították a cukorgyár tőszomszédságában. Legismertebb termékük, a Boci csoki, az 1928-ban védjegyeztetett “cicás” kakaó pedig sokáig egyet jelentett a szerencsi gyárral. Ezen az 1960-ban készült felvételen a gyár legújabb bonbonkészítményét mutatja a bájos munkáshölgy.

Egy pártszervezeti ünnepély a gyár főbejáratánál 1951-ben. A molinó felirata: “Éljen a tartós béke szilárd erődje, a kommunizmust diadalmasan építő Szovjetunió”. A felirat alatt – mint akkoriban sok más helyen – “a nép bölcs vezére”, Rákosi Mátyás portréja. 1948-ban az üzemeket államosították, csak a rendszerváltás után kerültek újra magánkézbe.

A környező termelőszövetkezetekből teherjárművekkel szállított cukorrépát rakodják a munkások. Birgés Árpád 1964-es felvétele. A cukorgyárban az év utolsó harmadában indult be a nagyüzem: ősszel, szeptember végén vagy októberben érkezett földekről a cukorrépa, amelyekből hosszú és bonyolult technológiai folyamat végén december közepére-végére elkészült a cukor.

Csomagolják a mokkacukrot Bojár Sándor 1970-ből származó fotóján. Miután a cukorrépából kivonták a cukrot, a következő hónapokban már csak a kész cukrot formázták – például kristálycukorrá vagy mokkacukorrá -, majd csomagolták és raktározták, valamint karbantartási-fejlesztési munkákkal készültek a következő őszi kampányra.

magyarepitok.hu, szerencs.hu, index.hu, Wikipédia

Képek: MTVA, Fortepan, OSZK

Kiemelt kép: Bojár Sándor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek