Tiszaújvárosban megmenekül, Mezőcsáton megszűnik a háziorvosi ügyeleti ellátás

Megosztás

Egy január elsejétől hatályos jogszabály alapján a kormány alaposan átszabja a háziorvosi ellátást, benne az alapellátási ügyeleti rendszert. Két borsodi településen, Mezőcsáton és Tiszaújvárosban egészen máshogy alakul a helyzet.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg után Borsod-Abaúj-Zemplén megye lesz a következő, ahol bevezetésre kerül az új orvosi ügyeleti rendszer. Az OMSZ közleménye szerint április 1-től csak a megye 10 településén lesz háziorvosi ügyeleti ellátás, az ügyeleti időrendről itt írtunk korábban.

A Népszava tájékoztatása szerint az átszervezéssel az ország 174 járásából 81-ben lesz összesen 102 ügyeleti központ. Az új rendszerben 14 borsodi településen szűnik meg a háziorvosi ügyelet. A Népszava állítását, miszerint az egész megyében egyetlen gyermekügyeleti pont marad, az OMSZ megcáfolta. Állításuk szerint a fentebb felsorolt 10 városban továbbra is ún. “vegyes ügyeletek” működnek majd, ami azt jelenti, hogy gyermekek és felnőttek egyaránt szakszerű ellátást kapnak – írja a Telex.

A tiszaújvárosi városvezetés sikeres tárgyalásokat folytatott ügyeleti központjuk megtartása érdekében. Fülöp György polgármester a napokban jelentette be, hogy kezdetben nem volt egyértelmű, hogy városukban lesz-e egyáltalán ügyeleti központ, mindezt hosszas tárgyalások során tudták kiharcolni. Pap Zsolt alpolgármester arról számolt be, hogy mindezt úgy sikerült elérniük, hogy kötelezettséget vállaltak arra, hogy az OMSZ számára térítésmentesen biztosítják az ügyeleti helyiséget, az infrastukrúrát, emellett rezsitámogatást nyújtanak, azonban a felsorolt vállalásokat majd csak a március végi testületi ülésen fogják megvitatni.

A mezőcsáti Egészségfejlesztő Központ épülete

Merőben más a helyzet egy másik borsodi településen, Mezőcsáton, mely bár Tiszaújvároshoz hasonlóan járási központ, az új rendszerben nem valósulnak meg a helyi ügyeleti ellátáshoz szükséges feltételek. Kormos Anna önkormányzati képviselő elmondta, hogy a humánerőforrás nem elegendő. Egy helyi háziorvos azt mondta neki, hogy

legalább tizenhat orvos szükségeltetne ahhoz, hogy biztonsággal ki tudják állítani az ügyeletet, ehelyett mindössze hatan vannak. Emellett aggódnak, hogy a város egyetlen mentőautója nem fogja győzni az eseteket.

A képviseőnő állítása szerint nincs tudomása arról, hogy a mezőcsáti városvezetés Tiszaújvároshoz hasonlóan kész-e anyagi támogatást nyújtani, a részletek majd a hó végi testületi ülésen fognak kiderülni. A képviselőnő emellett felháborodásának adott hangot, miszerint Mezőcsát igenis megérdemelné, hogy megmaradjon az ügyeleti központ, ugyanis az új rendszerben a legközelebbi betegellátás a mintegy 18 kilométerre fekvő Tiszaújvárosban lesz.

Breitenbach Géza a Praktizáló Háziorvosok Szövetségének elnöke kaotikusnak és kiszámíthatatlannak látja az átszervezést. Meglátása szerint az új rendszer bevezetése indokolatlan, csak a jól működő ügyeleti rendszereket kellett volna jogszabályi szinten is megerősíteni, emellett mind az orvosokra, mind a mentősökre nagy terhet ró.

Kiemelt kép: tiszaujvaros.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek