Következhet Borsod: itt vezetnék be legközelebb az új orvosi ügyeleti rendszert

Megosztás

A Népszava szerint már igyekeznek meggyőzni a megyei orvosokat, hogy vállaljanak feladatot a működtetésben.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye lesz a következő, ahol bevezetik az új alapellátási ügyeleti rendszert. A Népszava azt írja, a megyei kórház főigazgatója, egy jogász, és az Országos Mentőszolgálat észak-magyarországi regionális igazgatója tartja azokat az értekezleteket, amelyeken meggyőznék az ottani alapellátókat, hogy vállaljanak feladatot az új rendszer működtetésben.

A Borsodban élők egy részének már most sincs saját háziorvosa, az alapellátási körzetek majdnem hatoda üres, de a vegyes praxisok több mint negyedében nincs tartósan orvos – emlékeztet a lap. A változtatás után háziorvosi ügyelet a megye tíz településén marad, 14-ben megszűnik, gyerekügyeleti pont pedig mindössze egyetlen lesz, a megyei kórházban Miskolcon.

Az Országos Mentőszolgálat az eredeti cikk megjelenése után még azt tette hozzá mindehhez, hogy nem kell a megye minden távoli pontjáról Miskolcra vinni a beteg gyerekeket, mert vegyes ügyeletek működnek továbbra is.

Az új ügyeleti rendszert fokozatosan vezetik be, előbb Hajdú-Bihar megyében kezdtek el így dolgozni, majd Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg következett. Az ügyeleti és sürgősségi betegellátást hétköznap délután 4-től, hétvégente és ünnepnapokon az Országos Mentőszolgálat koordinálja, a háziorvosok este 10-ig, hétvégén és ünnepnapokon 8–14 óra között ügyelnek, utána csak a mentőké és a sürgősségi ellátásé a terep. A cél az, hogy a beteg ne bemenjen, hanem felhívja a 1830-as központi számot, és a mentőszolgálat diszpécsere eldönti, hogy kiküld hozzá esetkocsit, mentőt, esetleg csak annyit javasol, hogy ha az állapota nem romlik, másnap rendelési időben keresse fel a háziorvosát.

Mint arról korábban írtunk, több panasz is érkezett az új ügyeleti rendszerre, emiatt figyelmeztető levelet küldött szét a mentők regionális igazgatója.

via hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek