A NER megszerezte a Digit, hirtelen fél év alatt 90%-kal drágult is a szolgáltatás

Megosztás

A vezetékes internet árát emelte meg ilyen mértékben, a társasházban pedig nincs másik szolgáltató. A Digi mossa kezeit, szerinte szó sincs monopolhelyzetről, bárki válthat és mehet máshova. De ha nincs másik szolgáltató a közelben?

November 11-én jelentette be a Digi, hogy január elsejétől egy sor csomagjuknál árat emelnek. A rendkívül népszerű Diginet 1000 nevű, 1000 megabites vezetékes internetnél nem is kevéssel, 3900-ról 5900 forintra, ami több mint 50 százalékos növekedés. Az eset után több olvasó is megkereste a Telexet, mert inflációs környezetben a drágulás megszokott ugyan, de a Digi áremelésével kapcsolatban két dolog mégis feltűnt nekik:

  • nyáron már történt egy jelentős emelés, akkor ezt a csomagot 25 százalékkal drágították, tehát így fél év alatt több mint 90 százalékkal emelkedik a szolgáltatás ára;
  • rengeteg házban csak a Digi kötötte be a vezetékes internetet, tehát bár elméletileg lehetne szolgáltatót váltani, a gyakorlatban ez nem lehetséges – hacsak nem akar az ember ezentúl mobilnetről netflixezni.

A Digi szerint nincs itt semmi látnivaló

Ez a helyzet valóban nem tűnik korrektnek, ezért elhatároztam, utánanézek, hogy megteheti-e ezt a Digi. Megkérdezték a céget, hogy mégis mi indokolja a fél éven belül végrehajtott 90 százalékos emelést. Válaszukban azt írták: áraikban mindig a makrogazdasági környezethez igazodnak, ráadásul 2016 óta nem drágítottak egyáltalán. Az azóta eltelt időszakban az összesített infláció 42,5 százalék volt, a bérek 89 százalékkal emelkedtek, míg az ipari energia ára (amely a költségeik nagy részét kiteszi) 144,6 százalékkal emelkedett.

Ezt támasztja alá az is, hogy a KSH statisztikája szerint szinte minden mással ellentétben az internet- és telefonszolgáltatások ára az utóbbi években inkább csökkent, mint nőtt.

Megkérdeztem azt is: nem gondolják-e, hogy monopolhelyzetben vannak, ha egy társasházba csak ők vezették be a vezetékes internetet, így a felhasználók nem tudnak váltani. Erre ezt írták:

„A saját hálózat kiépítésére minden szolgáltatónak lehetősége van minden végfelhasználóhoz, így nem beszélhetünk monopolhelyzetről sem jogi, sem közgazdasági értelemben. A Digi ráadásul nem tesz semmilyen különbséget az előfizetői között, így azokban a társasházakban, ahol egyedüli szolgáltató, ott is a legkedvezőbb árakon és azonos tarifákon elérhetőek szolgáltatásaink, aktuális akcióink és kedvezményeink is.”

Kezdjük kapisgálni, miért kell szépen fokozatosan az összes szolgáltatót felfalnia a NER-közeli cégeknek?

Kapcsolódó cikkek