Miskolc: szándékosan az önkormányzatok csődjére játszik a kormány?

Megosztás

Nem volt elég a teljes kivéreztetés a Covid mögé bújva, most már a teljes csőd felé robognak a városok, mindehhez pedig a kormány legújabb intézkedése is kellett. De nem kizárólag az ellenzéki vezetésű, hanem a kormánypárti nagyvárosok is a biztos csőd felé haladnak a Fidesznek köszönhetően. Vajon éppen ezzel akarják majd felszámolni az önkormányzatiságot?

Sajtótájékoztatót tartott szerda délelőtt Szarka Dénes, a Velünk a Város frakcióvezető-helyettes, aki az önkormányzatok jelenlegi helyzetéről és a várható kilátásokról beszélt. A részleteket a Minap.hu osztotta meg.

A politikus felelevenítette: a tavaszi választások előtt a kormány hatalmas mennyiségű pénzeket osztott ki, de a választási költekezés következtében “gyakorlatilag majdhogy nem teljesen kiürült az államkassza”. Hozzátette, bár az intézkedések egy részét az ellenzék is szükségesnek tartotta, de már akkor figyelmeztettek: a fedezet nélküli, átgondolatlan választási költekezésnek meglesz a böjtje az év második felében.

– Sajnos így is lett. Az év elején kiosztott pénzek most, az infláció elszabadulásával rendkívül hiányoznak az államkasszából – mutatott rá a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: ráadásul azok pénze is elértéktelenedett mostanra a regionálisan is kiemelkedő infláció miatt, akik részesültek a választási pénzosztásból.

Azt is elmondta, hogy a kormányzati megszorítások mostanra az önkormányzatok kötelező és önként vállalt feladatait is érintik. Előbbihez tartozik például az óvodai, a szociális ellátás, a városüzemeltetés, illetve a gyermekjóléti, alapegészségügyi szolgáltatások. Önként vállalt feladat a Miskolc esetében első helyen nevesített idősek támogatása.

– Most valójában ezeket lehetetleníti el a kormány – hangsúlyozta Szarka Dénes.

Merthogy szeptember 30-án megtudták az önkormányzatok, hogy október 1-jétől körülbelül a tízszeresére emelkedik az önkormányzati intézmények által fizetett távhőszolgáltatás ára.

– Ezt egyszerűen nem lehet kigazdálkodni, de nemcsak Miskolc, hanem egyik önkormányzat sem tudja maga fedezni. A kormány azonban nem kommunikál. Óhatatlanul felmerül a kérdés: az önkormányzatok csődjére spekulálnak, és távlati cél az önkormányzatiság felszámolása Magyarországon? Ezt nem látjuk, ahogy azt sem, hogyan próbálna segíteni – fogalmazott.

Az viszont feltűnő számukra – tette hozzá -, hogy “van azért pénz az államkasszában, ha nagyon akarják”: a Vodafone felvásárlására több százmilliárd forintot fordítanak, ahogy van pénz “álnemzeti álkonzultációra” is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek